Michelin zůstal za očekáváním

18. března 2013, 00:00 - (bal)
18. března 2013, 00:00

Gastronomie Letošní výsledky průvodce restauracemi Michelin Main Cities of Europe svým rozhodnutím pražskou labužnickou obec patrně příliš nepotěšily. Pravda, udělení dalšího „Biba“ – pro restauraci Aureole Jiřího Krále (na snímku) je určitě úspěchem, ale… U vědomí toho, že nad městem se loni rozzářily hvězdy hned dvě, jsme se nejspíš trochu namlsali. Mnozí totiž čekali alespoň jeden další přírůstek v podobě kýženého vyznamenání.

Svůj význam jistě má i obhájení hvězd oběma jejich držiteli, La Dégustation Boheme Bourgeoise a restaurantu Alcron. Jak Oldřich Sahajdák, tak i Roman Paulus předvádějí stále špičkový výkon, prakticky celý rok mají plný dům. Zájem jistě těší, nutně však vyvstává otázka, jak se s onou situací za ten rok popasovali.

Pokud se zaměříme na změny, které nastaly ve vlajkové lodi společnosti Ambiente, jako na první pohled do menu viditelná naskočí cena. Pravda, hvězda něco stojí, to je „stará vesta“. Dalo by se tedy předpokládat trochu více přidané hodnoty v případě, kdy se cena zvýší o částku nepřiměřenou. Nicméně co lze zlepšit na servisu, který byl a zůstal vrcholový a téměř bezchybný? V čem jsou dokonalejší vína, která se zde nabízejí jistě déle než rok? Jejich nákupní ceny, pokud nezůstaly stejné, se zvedly jistě o méně, než předestírá marže.

Roman Paulus je na tom lépe i hůře. Se silným zázemím úspěšného hotelového řetězce v zádech se mu jistě pracuje poněkud volněji. Tedy potud, pokud se tenhle precizista od prvního zamíchání do poslední úpravy garnitury nezaobírá dokonalostí svých kreací až příliš. To je ale jeho volba, právě tato vlastnost mu mohla dopomoci při rozhodování o udělení, respektive obhajobě hvězdy. Jistou nevýhodou se může stát – paradoxně – právě příslušnost k hotelové síti. Za ní stojí určitá odpovědnost vůči stravovacím návykům hotelových hostí a jejich ochotě poznávat nepoznané. Jakkoli je restaurace Alcron cílená k „ulici“, jistě sem část zde ubytovaných klientů hotelu zavítá. Což může být jistou determinací kuchařovy invence, především asi v segmentu české kuchyně. Pokud to tak skutečně je, potom se Paulus s touto realitou vypořádává více než úspěšně.

A ještě poznámka o restauraci Aureole, oceněné „Bibem“ za nabídku dobrého jídla za únosnou cenu. Co do výkonu kuchaře není námitek, Jiří Král si svou dobrou pověst dávno vydobyl. Přesvědčil i ty pochybovače, kteří nevěřili jeho zběhlosti v asijské kuchyni.

Pokud si ke Královu jménu přičteme i oslovující sílu nejvýše položené kvalitní restaurace města, potom je volba jistě správná. Nelze se ale vyhnout upozornění na to, že jsou zde minimálně další dvě tři restaurace, které se těší podobné pověsti. Navíc v podmínkách s oslovujícím vzhledem a lokací Aureole nesrovnatelných. l

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Práce pro více zaměstnavatelů během roku 2017 a daně
Povinné ručení? Nejlevnější není vždy nejlepší
Chcete si přivydělat? Staňte se členem volební komise
Byty za méně než 4násobek ročních příjmů? Ve 3 z 14 krajů ano
Vyplatí se fixovat si letos cenu elektřiny?
Auta
Subaru Impreza páté generace dorazila do ČR. Je to vážně…
Aston Martin V8 Vantage změnil tvář i motor. Je přeplňovaný a dodává ho Mercedes
Nejvlasatější auto světa na sobě vozí 100 kg lidských vlasů za dva miliony korun
Ekologův koutek: Volvo PV544 dostalo motor z tanku. A vypadá brutálně
BMW dá dvě turba na základní dieselový čtyřválec 18d a 20d. Pomůže to spotřebě
Technologie
10 tipů na nejlepší tablety pro práci i zábavu [Vánoce 2017]
ASLR je vinou chyby ve Windows 8/10 méně funkční než ve starším Windows 7
Intel chce z počítačů odstranit podporu legacy BIOSu, znefunkční to staré OS a hardware
Je plnohodnotný Skype příliš pomalý a přebujelý? Zkuste Skype Lite pro Android
Nejnovější produkt Elona Muska je… powerbanka Tesla
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít