Menu Zavřít

Mezi dvěma odpaly

15. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Pojíst je možné i v golfovém klubu

V areálu štiřínského zámku jsou vlastně restauranty dva. Tím druhým je možná nejdiskutovanější přístavba, jaká kdy u nás byla postavena. Vydáte-li se ze zámku přes francouzskou zahradu, vstoupíte po chvíli do interesantního prostředí anglického parku. Věkovité stromy s rozsochatými korunami vzpínají větve proti nebi, naplocho osvětlený trávník na terénních vlnách, pocukrovaný sotva znatelným popraškem prvního sněhu, nabývá efektně stínovaného šrafování. Není to dlouhá cesta, obě hospody dělí pár metrů, ale svou tajemnou kulisou vás na chvíli přenese do byronovské noci plné romantiky. To ale není všechno. Když jsem po svrchu řečené procházce prošel dveřmi a ocitl se uvnitř klubové restaurace Atis, strnul jsem. A i když jsem nepožil ani gram, zmocnil se mne pocit lehké podnapilosti. To díky vnitřnímu prostoru, který je pro našince jen těžko k pochopení. Snad nikde ve spleti různě zprohýbaných místností nenajdete „vingl“. Stěny, sloupoví, bar,všechno jako by teklo a ve zdánlivém pohybu neustále měnilo tvar. Pevným bodem je snad jen konstrukce krovů, která vysoko nad hlavami dokresluje svéráznou výzdobu.
Usadil jsem se v klubu, komorní místnosti s ratanovým nábytkem, bohatě polstrovaným a hřejivým v té mase betonu, štukových vlysů a kamene. Tak, jak zámek ctil charakter stavby a její účel, tak je tomu i zde. Restaurace je klubem, ovšem nikoliv uzavřeným, tím anglickým klubem pana Fogga, spíše by se sem hodili Egyptologové. Ovšem ani ti zde nejsou doma, Atis je určen golfistům. To ovšem nevylučuje možnost návštěv pasantu. Klubově je pojednáno všechno. I číšník, znalý a dbalý všeho, co si žádá, pracuje s jakousi lehkou nonšalancí, střiženou trochu sportovně.
V lístku, který mi podal, si hledám, co bych požil. Nabídka je tu jednodušší – v tom nejlepším smyslu toho slova – vedle hotovek a minutek můžete mít některý z bohatého výběru sendvičů. Já jsem si dopřál hovězí vývar a poté pikantní masovou směs. Kouřící bujonka se objevila na stole dříve, než jsem zjistil původ podivných ran zpoza stěny. Polévka byla taková, jak se na vývar sluší. Horká a voňavá, se slušnou porcí nudlí. Plovoucí lesklá jezírka tuku dávala tušit poctivý masový základ pro vývar, ve vůni ani chuti jsem nepostřehl náhražku. Zelenina se odspodu probíjela k vrcholu chuťového vějíře, nezkreslovala však celkový dojem - ten byl výrazně masový.
Vrchní sklidil a já se vydal vyzkoumat původ onoho dunění. Byl jím trénink na golfovém trenažéru, simulujícím letní hřiště. Hraje se tu tedy i v zimě. Přestože obsluhující zde byl pozorný, přesný a hlavně rychlý, stačil jsem se vrátit ještě předtím, než servíroval moji směs. Byl to vkusně upravený talíř, který, ač si nečinil ambice na to být zázrakem pohledové gastronomie, skýtal přesto příjemné podívání. Z dráždivě červené směsice kostek masa a nudliček zeleniny vyrůstal jako alabastrový ostrov kopeček rýže a vše podtrhovala nenáročná garnitura. Ta dodala pokrmu svěžest a mladistvost. V chuti se rovnaly výrazy jednotlivých masíček, všech upravených do stejného stupně tuhosti s důrazným pikantem zeleniny a šťávy. Pro někoho možnému důraznějšímu projevu dokonale urazila rohy vazká, formu držící rýže. V soustu působila jako uklidňující element, jemným valérem vstoupila do kompozice a porovnala expanzivní snahy pokrmu být jenom ostrým.
Dvě stě sedmdesát pět korun – to s kávičkou a nemalou porcí nápojů – je za to, že „obědváte s Gaudím“ a díky kvalitě jídla a originalitě prostředí, hodně dobrá cena.

Hotel Zámek Štiřín – Club Restaurace Atis

Konferenční centrum Štiřín, Ringhofferova 711, 251 68 Kamenice–Štiřín
Tel.: +420 255 736 551, fax: +420 255 736 261
e-mail: hotelzamek@stirin.cz
http: www.stirin.cz

Otevírací doba: denně 10.00–22.00
počet míst: restaurace 100, club 26, selský salonek 64 - Depandance sál I. 240, sál II . 30
kuchyně: mezinárodní a česká klasika
Platební karty: všechny běžné, elektronické i embosované
Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Chile, Itálie, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 52 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
2 ks Rajčata „V páru“ plněná sýrovým salátem Kč 50,-
Grilovaná kuřecí křidélka s chilli omáčkou, světlé a tmavé pečivo Kč 100,-
Míchaný salát Parnas (rajčata, okurky, ředkvičky, cibulky, olivy, balkánský sýr) Kč 50,-
200 g Jemné filátko ze pstruha s citrónovou omáčkou, petrželové brambory Kč 200,-
200 g Vepřová panenka na bazalkové omáčce, knížecí brambory Kč 210,-
Zeleninové curry rizoto s parmazánem Kč 110,-
Palačinkový šáteček se švestkovými povidly a mákem Kč 40,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Bohemia sekt Prestige (brut, demi sec) Kč 550,-
Müller-Thurgau, odrůdové jakostní Kč 195,-
Chardonnay 2000 – California Kč 750,-
Svatovavřinecké, odrůdové jakostní Kč 195,-
Cabernet Sauvignon 2000 – Wente, USA Kč 750,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).