Menu Zavřít

Méně, než se čekalo

26. 1. 2006
Autor: Euro.cz

České aerolinie

BRAND24

PRAHA (foj) - Společnost České aerolinie má za sebou další rekordní rok. Firma loni přepravila 5,2 milionu cestujících. V porovnání s rokem 2004, kdy služeb českého přepravce využilo 4,3 milionu lidí, je to o dvacet procent více. Důvodů, proč ČSA loni přilákaly více klientů než v roce 2004, je několik, mimo jiné rozšíření destinací a počtu letadel. Do České republiky také přijíždí stále větší množství turistů. Loni v květnu však tehdejší vedení firmy předpovídalo ještě větší nárůst počtu přepravených cestujících, očekávalo o 200 tisíc pasažérů více.
„V roce 2005 vzrostl i počet uskutečněných letů na téměř čtyřicet tisíc, což je meziroční růst o osmnáct procent. Naopak poklesla o čtyři desetiny procenta obsazenost sedačkové kapacity letadel na 70,1 procenta,“ konstatovala mluvčí ČSA Jitka Novotná. Přes rostoucí počet přepravených osob vykáže letecká firma za loňský rok ztrátu kolem 330 milionů korun, přitom v roce 2004 měla zhruba stejně vysoký zisk. Vedení zdůvodňuje propad v hospodaření především rychlým růstem cen paliva a vysokou konkurencí.
Podíl charterové přepravy se v loňském roce zdvojnásobil. ČSA přepravily na charterových letech 706 tisíc cestujících. Aerolinie nabízejí spojení do 119 destinací v 52 zemích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).