Menu Zavřít

Masky a (ne)masky

19. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Kdo se pohybuje po chodbách Národního divadla?

Národní divadlo vydalo čtvrtou publikaci zachycující divadelní sezonu pohledem vybraného fotografa. Autorská dvojice Štěpánka Stein a Salim Issa se oproti předchozím autorům (Bohdan Holomíček, Viktor Kronbauer a Karel Cudlín) zaměřila na portrétní fotografii - publikace představuje sérii portrétů profesionálů a pracovních kolektivů divadla, známí herci a režiséři se tu střídají s „anonymními“ garderobiérkami či vrátnými.
„Autorům se podařilo postihnout v divadle všudypřítomnou fúzi divadelní iluze a skutečnosti,“ píše v doprovodném textu historička umění Mariana Serranová. U portrétů aktérů všedního divadelního provozu je jejich totožnost pojata především jako povolání, na dalších snímcích poznáváme řadu profesionálních masek, jako je několikacentimetrová vrstva make-upu či kostýmy v různé fázi oblečenosti, a také „civilní (ne)masky – jednoznačné atributy činností, například skutečné hudební nástroje v rukách nefalšovaných hudebníků“.
Proces, pohyb a proudění nejrůznějších lidí ve složitém divadelním labyrintu jsou zachyceny volbou jednotného pozadí – před stejnými zdmi defilují jednotliví „protagonisté“, jak kolem fotografů přirozeně procházeli. Také díky jednotné formě portrétů se divák může soustředit na detaily, podobnosti či odlišnosti, které prozrazují, že cyklus vznikal v delším časovém úseku jednoho roku.
(Vybrané fotografie jsou do 12. listopadu vystaveny v pražském Salonu Kolowrat.)

CONTENT24

Štěpánka Stein & Salim Issa
Národní divadlo: divadelní sezona 2005/2006
Abonent ND 2006
150 stran, cena: 490 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).