Menu Zavřít

Manchester City má svého Araboviče

5. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Fotbalový byznys

BRAND24

Poměrně klidný začátek nejvyšší anglické fotbalové soutěže rozvířily minulý týden události v týmu Manchester City. Klub, který byl dlouhá léta ve stínu slavnějších United, totiž neočekávaně změnil majitele. Majoritní podíl v klubu od thajského expremiéra Tchaksina Šinavatry, který momentálně kvůli obvinění z korupce ve své vlasti pobývá v britském exilu, koupila skupina Abu Dhabi United Group (ADUG). Za ní stojí petrodolary příslušníků královského rodu Nahaján ze Spojených arabských emirátů.
Novým vládcem klubu a tím, kdo byl pověřen v souvislosti s milionovými nákupy posil vystupovat v médiích, je ovšem Sulejman Fahím, obchodník s nemovitostmi z emirátu Abú Zabí. Tento třicetiletý absolvent univerzity ve Washingtonu, jenž stojí v čele developerské společnosti Hydra Properties, se přezdívá „arabský Donald Trump“. Mimo jiné proto, že má stejně jako jeho starší americký kolega svou vlastní reality show.
Fahím odmítl specifikovat detaily uzavřené dohody. Není tak zcela zřejmé, kolik finanční skupina z emirátů za podíl zaplatila ani kolik klubových akcií si Šinavatra ponechá. Podle dostupných zpráv ADUG zaplatil za klub částku ve výši 150 až 200 milionů liber. Fahím zároveň potvrdil, že dosavadní majitel Šinavatra zůstane v Manchestru City na pozici čestného prezidenta.
Noví majitelé to s přerodem věčného outsidera na vítěze myslí vážně a okamžitě šokovali nákupem brazilské hvězdy Robinha z Realu Madrid za 32 milionů liber. Robinho se zároveň s platem 160 tisíc liber týdně stal nejlépe placeným fotbalistou na světě. Fotbalistu se arabským investorům navíc podařilo získat v posledním možném přestupovém termínu na úkor londýnské Chelsea. Její majitel Roman Abramovič se teď bude muset smířit s tím, že do Premier League přišel někdo, kdo je ještě mnohem bohatší než on. ADUG totiž podle britského tisku údajně disponuje až šedesátkrát větším kapitálem než ruský miliardář.
Z Fahímových prohlášení je přitom zřejmé, že jde pouze o počátek procesu, na jehož konci by se mohl v Manchesteru City objevit „dream team“ v čele s Christianem Ronaldem. Za toho je „Arabovič z Manchesteru“ údajně ochotný zaplatit až 134 milionů liber.
Od klubu, jehož dosavadní působení v Premier League charakterizuje úsloví o převažujícím významu účasti nad vítězstvím, čekají údajně jeho noví majitelé první triumf v Lize mistrů do tří let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).