Menu Zavřít

Manažerům Shellu hrozí ruské vězení

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Sachalin

BRAND24

Ruská vláda minulý týden zesílila tlak na konsorcium Sachalin Energy, které vede britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell. Ministr životního prostředí Jurij Trutněv minulý týden pohrozil tamním manažerům, že by mohli skončit v ruském vězení. Minulý měsíc přitom donutily ruské orgány konsorcium zastavit práce kvůli porušování předpisů ve vztahu k životnímu prostředí. Sachalin Energy již do projektu dvou těžebních ropných plošin, ropovodu a plynovodu, největší světové továrny na zkapalňování zemního plynu a ropného terminálu investovalo dvaadvacet miliard dolarů.
Ministr Trutněv navštívil ostrov Sachalin a konstatoval, že prohřešky konsorcia spadají pod trestní zákoník a že se domnívá, že je nezbytné trestní zákoník na takové jednání aplikovat. „Všechny relevantní podklady budou generálnímu prokurátorovi zaslány do dvou týdnů,“ uvedl Trutněv. Vyjádření ruského ministra lze interpretovat jako poskytnutí lhůty pro zahraniční manažery k opuštění Ruské federace.
Projekt společnosti Royal Dutch Shell a jejích dvou japonských partnerů sice životní prostředí ostrova ležícího na severovýchodě Ruska v mrazivých vodách Tichého oceánu reálně znečišťuje, skutečný důvod ostrého postupu Kremlu ale leží jinde. Obecně jsou uváděny dvě příčiny. První je systematické úsilí prezidenta Vladimira Putina získat pro ruský stát kontrolu nad veškerým nerostným bohatstvím země a druhou je výrazné navýšení celkové investice v projektu konsorcia Sachalin Energy. Podle původních odhadů totiž mělo stačit jedenáct miliard dolarů, tedy polovina dnešní částky. To bude podle uzavřených dohod pro ruskou pokladnu znamenat výrazný časový posun ve splatnosti těžebních poplatků.
Fakt, že o ekologii nejde na prvním místě, protože ropný průmysl životní prostředí vždy poškozuje, ilustruje jiná událost z minulého týdne. Z prasklého ropovodu v uralské oblasti ve středním Rusku vyteklo v pondělí 23. října značné množství ropy a zalilo oblast o rozloze 5500 metrů čtverečních. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace oznámilo, že v místě vzdáleném asi 170 kilometrů západně od města Čeljabinsk se z ropovodu vylilo 300 tun ropy. Ropná skvrna se rozšířila až k břehům řeky. (mtc)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).