Menu Zavřít

Malý zájem o baroko

24. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Colloredo-Mansfeldský palác

BRAND24

PRAHA (em, men) - Rekonstrukce barokního Colloredo-Mansfeldského paláce v Karlově ulici se znovu odkládá (EURO 7/2002). Pražský magistrát zrušil soutěž, do které se přihlásili jen dva zájemci, protože ani jeden nesplňoval formální podmínky. Pražský radní Filip Dvoř říká, že další výběrové řízení by mělo město vyhlásit zhruba do měsíce. Dodal, že si podmínky soutěže vyzvedlo celkem osm zájemců a město by jim rádo dalo víc času na připravení nabídky. Sám uznal, že dosavadní zájem o renovaci je „prabídný“.
Podle podmínek schválených městskou radou v únoru letošního roku se subjekt, který zajistí opravu barokního paláce, bude starat o jeho správu a provoz na základě nájemní smlouvy. Rekonstrukce objektu se čtyřmi křídly a nádvořím, který se nachází v těsné blízkosti Karlova mostu, je odhadována na čtvrt miliardy korun. V paláci jsou rozsáhlé komerční prostory a čtrnáct bytů, jejichž zachování je jednou z podmínek soutěže.
Otázkou je, zdali návrh a podmínky města jsou pro investora až tak výhodné. Palác se sice nachází na Královské cestě, ale nad odhadovanou cenou rekonstrukce se mnoho uchazečů pozastaví. „To, že palác je nejlukrativnějším objektem v Praze, píší hlavně média,“ řekl Dvořák. „Dle mého názoru je to na samé hranici lukrativnosti a záleží na šikovnosti investora, jak se s tím popere.“
Problémy s barokním palácem začaly v roce 1994, kdy ho pražský magistrát, neznámo proč, pronajal za korunu ročně Nadaci Lyra Pragensis (nyní nadační fond Polyhymnia) do roku 2090, s tím, že nadace do 2004 provede stavební úpravy a rekonstrukci paláce, odhadované tenkrát na 6,5 milionu dolarů.
Nedlouho poté ale ztratila nadace sponzora, protože se ukázalo, že nebyly poblíž parkovací plochy. Nadace se však, i po tom co bylo jasné, že dalšího sponzora už nenajde, svého nároku na budovu nevzdala.
Výsledek byl, že se do sklepa barokního skvostu nastěhovalo muzeum středověké tortury, arkádové nádvoří se zaplnilo stánky a čepičkáři a zbytek objektu zchátral tak, že město po velikém úsilí loni smlouvu s Polyhymnií zrušilo.
Na dotaz týdeníku EURO, proč tehdy město uzavřelo tak jasně nevýhodnou smlouvu, Dvořák odpovědět nemohl. „Je mi to také záhadou,“ řekl. „Bohužel, já jsem tenkrát ještě v zastupitelstvu nebyl a když jsem nastoupil, tak mi to neštěstí leželo na stole,“ dodal.
Nyní v paláci zbývají tři nájemníci. Antikvariát Meissner, který v budově sídlí již přes sto let a společnost Stivín Quodlibet Systém. Oba nájemci smí dle rozhodnutí městské rady v paláci i nadále zůstat. V provozu je i restaurace Neptun, jejíž majitel uzavřel v roce 1992 nájemní smlouvu s Bytovým podnikem Prahy 1. Na Polyhymnii byla v dubnu 2001 podána žaloba na vyklízení prostor. Po vleklém sporu se podařilo loni nadaci vystěhovat. Prostory již opustilo i muzeum mučících nástrojů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).