Menu Zavřít

Málo nabídek, zato chuť velká

24. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Hotely v ČR

Mezi realitními investory v Česku roste zájem o rekreační nemovitosti, přičemž nejvíce poptávanými objekty jsou čtyřhvězdičkové hotely. Vyplývá to z analýzy realitní kanceláře AAAINDUSTRY.CZ specializující se na komerční prostory. Nejlépe prodejné jsou prý hotely v atraktivních částech Prahy, dále v oblastech s rozvinutým turistickým ruchem jako jsou lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně či vyhledávané lokality v Jižních Čechách a na Moravě. Tradiční zájem panuje o Krkonoše, nyní ale roste i zájem o Jeseníky či Beskydy, jež nabízejí čím dál lepší kvalitu služeb za méně peněz.
„Velká poptávka je též po rekreačních oblastech s vodními plochami a možnostmi koupání – například u přehrad a nádrží, které umožňují sportovní vyžití a turistiku. Dále pak po lokalitách v horských oblastech s možností lyžování,“ říká Břetislav Cieslar, ředitel pro strategii a rozvoj AAAINDUSTRY.CZ. Ceny rekreačních center či hotelů se pohybují v řádu desítek milionů korun. Kupci očekávají, že návratnost investic by neměla překročit sedm let. „V EU je adekvátní doba návratnosti sedm roků, u nás je za optimum považováno pět až šest let,“ upřesňuje Cieslar. Slabinou českého trhu s hotely je však nedostatek nabízených nemovitostí v požadované kvalitě.
Studie mezinárodní realitní společnosti Jones Lang LaSalle uvádí, že boom zažívá hotelový trh v Praze. Od roku 2000 se rozrostl o 6700 pokojů, což představuje roční průměrný růst o 6,25 procenta. Loni bylo v metropoli otevřeno šest nových hotelů; letos se trh rozšíří nejméně o tři nová luxusní zařízení, z nichž za nejvýznamnější označila Jones Lang LaSalle pětihvězdičkový hotel Rocco Forte se 101 pokoji. A v roce 2008 to bude hotel Kempinski Residence Prague se 75 luxusními rezidencemi. Nejvýznačnější investiční transakcí uzavřenou v loňském roce byl Oriental Hotel Praha, který získala společnost Cedar Capital Partners.

BRAND24

Tabulka:
HITEM LÁZNĚ A METROPOLE
Kde investovat do hotelů?
Praha: centrum a blízké okolí
lázeňská města: západní Čechy
historická města: celá ČR
lokality u vodních ploch: celá ČR
horské oblasti: severní Čechy, východní Čechy, severní Morava
Pramen: analýza AAAINDUSTRY.CZ

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).