Menu Zavřít

Malá účast, velká očekávání

27. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Veletrh Real Vienna

Mezinárodní veletrhy jsou prý nejlepším indikátorem aktuální kondice realitního trhu. Ten, kdo tomuto tvrzení věří, musel na Real Vienna minulý týden nabýt dojmu, že zotavování z krize ještě nějaký čas potrvá. Účast na šestém ročníku mezinárodního realitního a investičního veletrhu, který se zaměřuje na region střední, východní a jihovýchodní Evropy, totiž nebyla nikterak hojná a pokrýt jej stačila jediná výstavní hala.
„Jsme tu třetím rokem a pokaždé je to slabší. Odhaduji, že ve srovnání s loňským rokem je tu asi o 50 procent méně plochy. Výrazně ale poklesl i počet návštěvníků,“ tvrdí zástupce jednoho z vystavujících krajů, který si nepřál být jmenován. Příští rok se do Vídně jeho region prý už rozhodně nechystá. „Nenavázali jsme zde žádné kontakty,“ uvádí s tím, že velmi podobně na tom byly podle jeho názoru i další kraje, které se zde prezentovaly. Realitní analytici naproti tomu věří tomu, že krize v oblasti už pominula. Svá tvrzení opírají o exaktní data.

Promarněná příležitost?

Tradičně nejvíce zástupců na veletrhu měly rakouské developerské a finanční společnosti, které v regionu podnikají. Mezi jinými Erste Group Immorent, Raiffeisen Bank International AG nebo BIG, což je rakouským státem vlastněná developerská firma. Mezi českými zástupci převažovaly stánky, kde se prezentovaly jednotlivé kraje. Z developerů se objevila jen společnost CTP, která se specializuje na logistiku a kanceláře. Navzdory tomu, že Rakousko a Německo na začátku května uvolnily pracovní trh, nevystavovaly ve Vídni žádné české stavební firmy, které by zde mohly navázat kontakty s developery.
Realitky zastupovala brněnská firma Real Spektrum, která nabízela možné investiční příležitosti – především zasíťované pozemky. „Vídeňský veletrh jsme několik let monitorovali a zdálo se nám, že nazrál správný čas pro to, abychom se zde představili,“ říká Jiří Fajkus, mluvčí společnosti Real Spektrum. Po účasti na velkých veletrzích, jako je MIPIM v Cannes či Expo Real v Mnichově, chtěla firma vyzkoušet menší lokální výstavu zaměřenou na oblast, v níž působí. „Pociťujeme ale mírné zklamání. Buď ještě nenastala pravá doba, nebo organizátoři promarnili příležitost. Těžko říci,“ dodává Fajkus.
Velkou událostí byl veletrh přirozeně pro domácí firmy. Raiffeisen Bank International AG se na něm prvně představila pod novým názvem. Pozornost však přitahoval hlavně velký rozvojový projekt, který chystá konsorcium developerů rozvíjející vídeňskou čtvrť Belvedere poblíž vídeňského hlavního nádraží. Vyrůst tam mají nové byty, kanceláře, hotely, obchody a školy. Firma Erste Group Immorent si právě pro vídeňský veletrh připravila slavnostní odhalení modelu projektu.

BRAND24

Krize je za námi

V kontrastu s relativně malou účastí vystavovatelů oplývali developeři a realitní analytici optimismem. Region střední, jihovýchodní a východní Evropy má podle nich nakročeno k výraznému růstu. „Jeho ekonomiky se vrátily zpátky na cestu růstu,“ tvrdí Günther Artner šéf výzkumného oddělení Erste Group Immorent, která patří k největším hráčům v regionu. Ve střední, jihovýchodní a východní Evropě nejen developuje vlastní projekty, ale především investorům půjčuje na jejich výstavbu. Svá tvrzení doložil i daty. „Zatímco země jako Chorvatsko, Maďarsko či Rumunsko mají horší rating než Portugalsko, půjčují si levněji. Stejně tak Slovensko platí nižší rizikový příplatek než například lépe hodnocené Španělsko a Itálie,“ dodává Artner s tím, že tyto země jsou navzdory hodnocení ratingových společností vnímány jako stabilnější. V regionu se podle něj ustálily také výnosy z pronájmu nemovitostí.
Své závěry dává Artner do kontrastu s dva roky starým tvrzením nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana, který tvrdil, že Rakousku hrozí bankrot. Důvodem měly být právě vysoké půjčky, které rakouské banky poskytly tamním investorům. „Jeho slova se nepotvrdila a dnes jsme naopak svědky toho, že se většina zemí regionu slibně zotavuje,“ uzavírá Artner.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).