Menu Zavřít

Machinace potvrzeny

10. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Ahold, U.S. Foodservice

BRAND24

PRAHA (flp)- Nizozemský Ahold má opět potíže. Poté co muselo ústředí přiznat kritický stav účetnictví své americké divize U. S. Foodservice (EURO 10/2003), která nadhodnotila loňský zisk o půl miliardy dolarů, vyšel minulý týden na povrch další účetní skandál.
Americká potravinářská a obchodní společnost Sara Lee oznámila, že tři její obchodníci podepsali - bez jejího vědomí - pro auditora Deloitte & Touche, který účetnictví americké odnože Aholdu spravuje, dokumenty, které měly protizákonně zvýšit výdělky firmy U. S. Foodservice.
Americká komise pro cenné papíry tak má důkaz pro své podezření, že se v účetnictví amerického Aholdu používaly nezákonné postupy. Komise nyní zkoumá finanční dokumenty společnosti za poslední čtyři roky.
Strmý pád akcií, jenž následoval oznámení o neoprávněných účetních machinacích, rozvířil spekulace, že nizozemská centrála bude své impérium rozprodávat.
Pokud by se tak stalo, není vyloučeno, že by mohlo dojít i na české hypermarkety Hypernova a supermarkety Albert, které Aholdu patří.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).