Menu Zavřít

Ložiska prozkoumají Poláci

6. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Moravské naftové doly

BRAND24

Společnost Moravské naftové doly vybrala firmu, která jí pomůže pátrat v Jihomoravském a Zlínském kraji po ložiscích ropy a zemního plynu. Výběrové řízení na seizmické měření vyhrála společnost Geofyzika Krakov, když za své služby požadovala zhruba 564 milionů korun.
Polská firma prozkoumá území o rozloze asi 560 kilometrů čtverečních. Geologové polské společnosti využívají k průzkumu především takzvanou vibrační techniku. Nejprve ve vybraných oblastech rozmístí jednotlivé sondy, které jsou mezi sebou spojeny optickými kabely, následně těžkou technikou vyvolají mírné otřesy půdy. Ze svých měření získávají informace o skladbě podloží ve zkoumané oblasti.
Skupina Moravské naftové doly podnikatele Karla Komárka v prvním letošním pololetí hospodařila s hrubým ziskem 1,22 miliardy korun. To je zhruba stejně jako ve stejném období loni. Tržby skupiny dosáhly za prvních šest měsíců 2,17 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o dvanáct procent. Firma mimo jiné na jihu Moravy těží ropu a zemní plyn. (foj, oh)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).