Menu Zavřít

Loterijní BIS(nys)

16. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Sazka

Jackpot Sportky se minulý týden přehoupl přes stomilionovou hranici, a tak lze čekat, že zájem sázkařů o nejpopulárnější českou loterii výrazně stoupne. Tím však dobré zprávy pro Sazku, která hru provozuje, končí. A začínají převažovat ty negativní: děním v Sazce se již několik měsíců zabývá Bezpečnostní a informační služba. A být na expremiérovi Mirku Topolánkovi, už by firma neměla loterijní licenci.
Všechna obvinění šéf Sazky Aleš Hušák shazuje ze stolu s tím, že dělá jen standardní loterijní byznys. V mezích zákona. Jenže, jak tvrdí znalci, hazard není jen tak klasické podnikání. Bez lobbistů a dobrých vztahů s politiky lze v oboru jen stěží výrazně prorazit. O tom svědčí i několik případů z minula. A netýkají se jen Sazky. Třeba schválení loterijního zákona, který zajistil Sazce licenci, či loňské rozhodnutí ministerstva financí povolit kurzové sázky přes internet. O tak trochu jiném byznysu svědčí i zpráva serveru aktualne.cz. Ten uvedl, že tajná služba BIS je přesvědčena, že zástupci společnosti Sazka ovlivňovali personální obsazení ministerstva financí. A to na klíčových postech, jež souvisejí s loteriemi. BIS jako příklady uvádí někdejší šéfy státního dozoru nad hazardem Petra Vrzáně a Michala Morawského, bývalého referenta Jiřího Kolingera či Sobotkova náměstka Jaroslava Šulce. Vrzáň na ministerstvu nadále působí, i když v jiné sekci. Morawski zase pracuje coby externí poradce ministra Janoty a podílí se na přípravě zákona o loteriích. Tedy normy, která zásadně upravuje mantinely pro podnikání Sazky. Hušák ale nařčení o personálních zásazích na ministerstvu odmítl. Šéf Sazky navíc požaduje, aby Fischerova vláda aktivity BIS v loterijní firmě prověřila. Samozřejmě na to právo má. Avšak pokud je byznys Sazky skutečně tak čistý, měl by důstojníky BIS nechat, ať si ve firmě zkoumají, co chtějí. Jestli je skutečně vše v pořádku, na nic nepřijdou a pomluvám bude učiněna přítrž. Navíc, o koho jiného by se měla BIS zajímat, než o firmu, která z hazardu ročně utrží miliardy korun?

BRAND24

BOX
Topolánkovy argumenty
Šéf ODS Mirek Topolánek v boji proti Sazce přitvrdil. Požaduje, aby vedení firmy nechalo provést nezávislý audit. „Zároveň vyzývám Nejvyšší kontrolní úřad, aby provedl kontrolu hospodaření společnosti Sazka i samotné haly, “ prohlásil. Současně tvrdí, že se loterijní firma potýká s finančními problémy, což se projevuje i v nedostatku peněz pro český sport. Ten pak má vyšší požadavky na státní rozpočet. Topolánek rovněž upozornil na zásadní problémy, které shrnul v několika bodech, krom jiného:
- Megalomanské investice Sazky mají zásadní negativní vliv na hospodaření Sazky a na její schopnost plnit závazky vůči sportovním svazům.
- Stavba arény, za kterou Sazka utratila více než deset miliard korun.
Přitom náklady na srovnatelné projekty v civilizovaných zemích dosahují maximálně tří až čtyř miliard tak, aby byl projekt provozuschopný.
- Jen splátky úroků z úvěrů na arénu stály do dnešního dne více než tři miliardy korun.
- Úroky, které Sazka platí za svoje dluhy, představují 0,5 miliardy korun ročně.
- Společnost Bestsport, provozovatel arény, stála Sazku již 1,5 miliardy korun a její kumulovaná ztráta tvoří 0,7 miliardy.
- Nelze opomenout neproduktivní a ztrátové investice mimo hlavní zaměření Sazky, například nákup zámečku, nepotřebných pozemků nebo vinařství.
- Od roku 2006 za celou dobu splácení dluhopisů dokázala Sazka splatit z původní jistiny ve výši 215 milionů eur pouhých šest milionů. Svými splátkami v podstatě jen vykrývala úroky, ne však jistinu, přičemž samotné splátky realizovala jen na úkor dalšího zadlužování.
- Nové produkty, takzvané videoloterijní terminály, od kterých si vedení společnosti slibovalo ziskovost a z nichž chtělo splácet dluhy arény, očividně selhaly. Projekt nesplňuje očekávanou návratnost.
- Pokusy o zahraniční akvizice v posledních letech rovněž ztroskotaly a skončily ztrátami řádově ve výši několika stovek milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).