Menu Zavřít

Lobby posiluje

23. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Zdanění hazardu

BRAND24

Vládní koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se zavázala, že u provozovatelů loterií zavede jednotnou sazbu odvodů na veřejně prospěšné účely (VPÚ) ve výši 20 procent. Dle platného loterijního zákona odvádějí firmy podnikající v hazardu na VPÚ šest až dvacet procent dle výše rozdílu, který zbude z jejich celkových příjmů po odečtení vyplacených výher, správních a místních poplatků a nákladů na státní dozor. Dle Kamila Jankovského, ekonomického experta Věcí veřejných, jež měly jednotnou dvacetiprocentní sazbu ve svém volebním programu, „budou tyto odvody příjmem státu a ten je potom bude distribuovat sám“. Dosud mohou loterijní firmy samy rozhodovat, na jaké „dobro“ jejich peníze poputují.
Na první pohled bohulibý záměr, zvážíme-li odhad ministerstva financí, dle něhož by v případě jednotné dvacetiprocentní sazby loni přiteklo do kultury, sportu či neziskových organizací o 2,7 miliardy korun více – někteří provozovatelé totiž drobili své firmy do menších, aby odváděli VPÚ v nejnižší sazbě. „Sjednocení odvodů jsme prosazovali. V byznysu docházelo k atomizaci firem. Teď by měly platit stejné podmínky pro všechny,“ uvedl v Hospodářských novinách Marek Herman, předseda Asociace provozovatelů kurzových sázek (APKURS), která sdružuje pět největších hráčů na trhu (Sazka, Tipsport, Chance, SynotTip a Fortuna).
Jenže v úzké vazbě na procento odvodů na VPÚ jsou i správní poplatky, jež se u vybraných druhů loterií odvádějí ve výši deseti procent z hrubého příjmu, nejvýše však deset milionů korun. Z toho profitují právě největší hráči na hazardním trhu (EURO 13/2010). To zcela bezprecedentně vytváří nerovné podmínky. Zvažuje ministerstvo financí ve své snaze nastolit stejné podmínky pro všechny i zrušení těchto limitů? „V současné době považujeme za prioritu upravit pravomoce obcí při povolování a zpoplatnění hazardu na jejich území. Všechny další návrhy je v tuto chvíli předčasné komentovat, na dalších opatřeních v oblasti loterií se bude pracovat postupně,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.
Jisté je, že zavedení jednotné výše odvodů na VPÚ vyšší regulaci hazardu, o kterou by mělo jít především, nepřinese. Trh se uzavře pro menší firmy a jejich podíl na trhu pohltí ti velcí. Ubude konkurence a lobbistická síla největších provozovatelů vzroste. Bude velmi zajímavé a poučné sledovat, jakým směrem se budou další změny loterijního zákona ubírat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).