Menu Zavřít

Lobbista Dědic zaměstnával poslance Rykalu a jeho tchýni zařizoval důchod

18. 5. 2014
Autor: čtk

Ostravský politický podnikatel Martin Dědic, nyní stíhaný za korupci, si podle Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality podmanil podstatnou část sociálních demokratů v severomoravské metropoli. Ostravský problém začíná socialistům přerůstat přes hlavu a musel jej osobně řešit premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předminulý víkend se v restauraci Moravská chalupa poblíž Stodolní ulice u jednoho stolu sešli Sobotka, krajský předseda ČSSD a hejtman Miroslav Novák, poslanec Adam Rykala a starosta Ostravy-Poruby Lumír Palyza.

O vazbách Nováka a Palyzy na Martina Dědice informoval týdeník Euro už v minulých číslech a tato zjištění vyvolala mezi severomoravskými sociálními demokraty poprask a Sobotka přijel uklidňovat situaci.

Podle Rykaly přesto nešlo o nic vážného: „Schůzka byla o tom, že bychom chtěli spolupracovat jako vedení města, vedení kraje i s vládou. Pan předseda si přeje, aby sociální demokracie uspěla na podzim v komunálních volbách. Nelíbí se mu ale, že někteří členové ČSSD, kteří neuspěli v primárkách a nejsou na kandidátkách, se vyjadřují hanlivě do médií proti sociální demokracii,“ tvrdil Rykala deníku Právo.

Mířil tím především na ostravského primátora Petra Kajnara, který se s tamními špičkami ČSSD před časem rozkmotřil. O svých vztazích s vazebně stíhaným lobbistou Dědicem ale Rykala takticky pomlčel.

Dopadneš špatně!

Rykala, ještě ne jako poslanec, ale jako vlivný ostravský sociální demokrat, pro Dědice po několik měsíců dokonce pracoval v jeho společnosti Business Advisor. Od ledna do května 2010 mu společnost zaplatila 40 tisíc korun. S Dědicem si Rykala velmi často telefonoval.

Od května roku 2012 do srpna 2013 si volali 508krát. Například 24. října 2012 Rykala poslal Dědicovi několik esemesek, ve kterých mu vyčítá jeho přístup. „Není ale přesně zřejmé kvůli čemu,“ konstatují detektivové. Nicméně na závěr komunikace Rykala prohlašuje, že je Dědic „nemocný člověk a že dopadne špatně“.

Invalidní důchod pro tchýni

Hned vzápětí, dva dny nato, ale požaduje od lobbisty pomoc. Potřebuje vyřídit invalidní důchod pro zastupitelku Ostravy-Jih a tchýni Evu Petráškovou. Ve zprávě Dědicovi píše, „že kdyby jí ten důchod vzali, tak se ona vykašle na politiku a rozpadne se mu organizace v Ostravě“.

Dědic vzápětí telefonuje řediteli Městské nemocnice v Ostravě Tomáši Nykelovi. Dědic se táže, „jestli nemá známého na posudkovém, na sociálce, že Karel (zřejmě Sibinský, starosta Ostravy-Hrabůvky – pozn. red.) „dělá bordel“ Petráškové, tedy odejmutí invalidního důchodu.

Adam Rykala na otázky týdeníku Euro nezareagoval ani přes opakované urgence. „Pan Dědic se znal s mnoha politiky a setkávali se oficiálně na různých akcích. Nicméně on nikdy politik nebyl a ani o vstupu do žádné politické strany neuvažoval. Co se týká Adama Rykaly, tak nemám k jeho osobě žádné informace,“ uvedl Dědicův mediální zástupce Tomáš Zdechovský. Ředitel nemocnice Nykel byl kvůli aféře Dědic odvolán.

Mluvčí musí pryč

Policie zmapovala i komunikaci s bývalým mluvčím ostravské nemocnice Jiřím Maléřem. Dědic si nechával poslat interní materiály nemocnice. V hovoru ze srpna 2012 se Dědic rozčiluje, že ředitel nemocnice Nykel a jeho ekonomický náměstek Petr Šmíd neposlouchají jeho pokyny ohledně společnosti e-Centre, která zajišťovala elektronické aukce.

Dědic posléze Maléře plísní za nekvalitně zpracovaný propagační materiál k jedné z investičních akcí. A přikazuje mu, ať podá žádost o ukončení pracovního poměru. Následně náměstkyně primátora Simona Piperková za Maléře u Dědice oroduje s tím, že ředitel Nykel i náměstek Šmíd jsou v šoku a nechápou, proč má v nemocnici skončit. Dědic pak v následných telefonátech tlak na Maléřovu výpověď zlehčuje s tím, že by měl spíš podat žádost o novou smlouvu s nižším platem. Spor o Maléře se táhne dva měsíce.

V jednom z telefonátů Piperkové se na adresu šéfa nemocnice Nykela lobbista rozohní: „My tam potřebujem ředitele, a né lobistu ku*va tam.“ Jiří Maléř v nemocnici skončil a dnes je mluvčím Ostravských komunikací. „Něco takového proběhlo, blíž to po dohodě s policií komentovat nemůžu,“ sdělil týdeníku Euro Maléř, kterého už detektivové protikorupční policie vyslechli.


Čtěte také:

Haló, tady Martin

Ostravský primátor Kajnar podal na ČSSD žalobu

BRAND24

Ostravská ČSSD potvrdila vyloučení primátora Kajnara ze strany

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).