Menu Zavřít

Lichtenštejnské tajemství praská

11. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Bankovní účty

BRAND24

Finanční úřady i policie zřejmě budou již brzy moci získávat informace o bankovních kontech Čechů, kteří své peníze a finanční operace skrývali v Lichtenštejnsku. Česká republika minulý týden navázala s knížectvím diplomatické vztahy a zároveň ministerstvo financí zveřejnilo, že nám Německo předá data o kontech v lichtenštejnské bance LGT, jež získala německá rozvědka.
Nejen opoziční ČSSD, ale podle informací týdeníku EURO i někteří členové Fischerovy vlády chtějí informace o kontech z LGT banky zveřejnit.
Šéf České daňové správy Jan Knížek ale sám za sebe možnost zveřejnění dat z německého disku vylučuje. „Ta data sice nejsou tajná, ale finanční úřad nemůže zveřejňovat žádné informace, které se dozví v rámci daňového řízení. Výměna informací s jiným státem spadá do vyhledávací činnosti finančních úřadů a i zde jsme vázáni mlčenlivostí o všech informacích, jež se dozvíme,“ říká Knížek.
Na disku s daty z banky LGT jsou informace o českých firmách a českých daňových rezidentech vybrané ze souboru celkem 4500 majitelů lichtenštejnských účtů, které před lety ukradl bývalý zaměstnanec banky LGT a prodal je německé rozvědce. Německo nabídlo v únoru 2008, že je ochotno data bezplatně předat. Tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek o ně v březnu 2008 požádal a předání údajů jeho podřízení několikrát urgovali. Německá strana však až letos na konci srpna oznámila, že je disk připraven. Zástupce České daňové správy by si jej měl vyzvednout do konce září.
Nezodpovězenými otázkami zůstává, co s daty o bankovních účtech a transakcích českých firem a občanů Němci rok a půl dělali? Proč jejich předání nabídli krátce před plánovaným termínem českých předčasných voleb a zda na disku jsou data o všech českých subjektech?
Podstatnější než onen disk s daty o účtech z LGT je navázání diplomatických vztahů s Lichtenštejnskem, neboť tím se otevřela cesta pro české finanční úřady a policii, respektive státní zastupitelství, aby mohly žádat své lichtenštejnské kolegy o poskytnutí informací. Stále sice ještě není uzavřena s Vaduzem dohoda o výměně informací, ale je možné, že Lichtenštejnsko bude chtít ukázat dobrou vůli pomoci v boji proti praní špinavých peněz a informace v některých konkrétních případech poskytne ještě před uzavřením mezistátní smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).