Menu Zavřít

Letos vydělají méně

16. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Penzijní fondy

BRAND24

Penzijní fondy letos svým klientům připíšou pravděpodobně výrazně nižší zhodnocení než loni. Meziročně je totiž zisk penzijních fondů podstatně nižší. Zatímco loni na konci září dosahoval celý sektor zisku přes 4,5 miliardy korun, letos je to o dvě miliardy korun méně.
„Míra zapojení obyvatelstva potvrzuje oblibu produktu a růst odpovědnosti občanů za své příjmy v důchodu,“ pravil prezident Asociace penzijních fondů ČR Jiří Rusnok. Penzijně připojištěných občanů bylo ke konci třetího čtvrtletí tohoto roku 3,5 milionu osob. Průměrný měsíční nárůst počtu účastníků od začátku roku činil 24 tisíc. V porovnání se stavem ke konci roku 2005 tento počet vzrostl celkově o 219 tisíc (6,8 procenta). Počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele ve sledovaném období rovněž mírně stoupl. K 30. září 2006 obdrželo příspěvek zaměstnavatele téměř 830 tisíc účastníků, tedy o osm tisíc více než na konci předchozího kvartálu, kdy zaměstnavatelé přispívali 822 tisícům připojištěných.
Dynamicky se zvyšuje také objem prostředků evidovaných ve prospěch účastníků penzijního připojištění. Na jejich účtech fondy vykázaly na konci třetího čtvrtletí 129,6 miliardy korun, což znamená o pět miliard více než v předchozím kvartálu (124,9 miliardy korun) a o 17 miliard korun více než na konci loňského roku (112,6 miliardy korun). Meziročně pak došlo k nárůstu o 20,8 procenta ze 107 miliard na konci loňského třetího čtvrtletí. (tos)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).