Menu Zavřít

Lesnické rozcestí

27. 6. 2008
Autor: Euro.cz

ČAPLH

Radikální vystoupení prezidenta České asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) Pavla Indry proti způsobu řešení kalamity Emma pomocí „lesnických smluv na jedno použití“ a proti ministru zemědělství Petru Gandalovičovi osobně (EURO 26/2008) vyvolalo další štěpení největšího českého podnikatelského lesnického sdružení. Odešel významný zpracovatelský podnik Stora Enso Timber i oba pilíře lesnického impéria Less a Krušnohorské lesy podnikatele Jana Mičánka. Dozorčí radu asociace opustili dva členové, takže přestala být usnášeníschopná. Ani odchod v dané chvíli největších podniků, ani oslabení dozorčí rady však existenci asociace neohrozilo. Prezident Indra přispěchal s ujištěním, že všech zbylých 23 kolektivních členů stojí za současným vedením, které podle stanov reprezentuje prezidium. Dozorčí rada má v asociaci pouze kontrolní funkce.
Své ostře kritické stanovisko se zástupcům asociace podařilo prezentovat i zemědělskému výboru Poslanecké sněmovny. Jsou přesvědčeni, že vedení Lesů ČR mělo místo vypsání výhodných smluv pro zpracovatele, vybrané v neveřejném řízení, využít ustanovení o jednostranném navýšení těžby, které je součástí každé uzavřené smlouvy. To by zároveň prověřilo, zda vítězná cenová nabídka pamatovala na rizika, nebo zda se potvrdí podezření z dumpingu některých vítězů výběrových řízení. Místo toho se členům asociace odkryl prostor pro otázky, proč byly k neveřejným výběrovým řízení přizvány právě ty společnosti, jež nebyly schopny plnit podmínky původní smlouvy. A proč byly dalšími účastníky řízení společnosti s těmi původními majetkově propojené?
Rozhodnutí výboru vyčkat na pravomocný verdikt Úřadu pro ochranu veřejné hospodářské soutěže sice členové ČAPLH považují za věcně správné, ale vzhledem k jejich radikálnosti za příliš zdlouhavé.

BRAND24

Box s podtiskem:
Co je ČAPLH a co SPLH?
Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) je profesním dobrovolným zaměstnavatelským a nezávislým sdružením právnických a fyzických osob-podnikatelů v lesním hospodářství a zpracování dřeva. Při svém založení zastupovala většinu společností a podnikatelů v daném oboru.
Vlivem vnějších okolností, když management státního podniku Lesy ČR pod přímým vlivem tehdejšího ministra zemědělství Jaroslava Palase vypověděl smlouvy jedněm lesnickým společnostem a nahradil je jinými, se část členů oddělila a založila Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství (SPLH). Od té doby působí obě sdružení souběžně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).