Le Marché Petr Holec

26. června 2017, 00:00 -
26. června 2017, 00:00

Jestli se chcete dobře najíst v našich nejznámějších lázních, pak musíte právě sem

„Nevařím podle receptů. Vařím tak, jak to vnímám a jak mi to zrovna přijde pod ruku,“ vysvětluje koncept své restaurace Le Marché její šéfkuchař Jan Krajč. Proto v jeho stylovém a intimním podniku, sídlícím v zelené lázeňské části u Teplé, moc nečekejte něco jako menu. Krajč vaří dvouchodové obědy zahrnující jeho tradiční krémovou polévku plus výběr ze dvou hlavních jídel anebo delší večerní menu. V podstatě to znamená, že se v Le Marché prostě plně svěříte do péče majitele a šéfkuchaře.

Není snadné dělat v Karlových Varech kvalitní gastronomii. Dlouholeté spoléhání na méně náročnou ruskou klientelu, která teď z města navíc houfně mizí, bohužel znamená i to, že se kulinářsky víceméně zamrzlo v hodně starých časech. K tomu se Karlovarský kraj ještě pyšní nejnižšími platy v Česku, což žádné kvalitě nikdy nepřidá. „V zimě je to o přežití, nemáte ani korunu navíc. Teď čekáme na sezonu,“ popisuje Krajč princip lázeňského restauračního byznysu.

Jeho rukopis poznáte hned u chuťově vždy výrazné, plné a hebké polévky, na nichž si – stejně jako na omáčkách – zakládá. Třeba cizrnu nejdřív peče s tymiánem a rozmarýnem, než vám přinesou talíř s výborným cizrnovým krémem, který je pro zjemnění zakápnutý olivovým olejem a podávaný s elegantními bílými toasty s čerstvým medvědím česnekem. Ano, Krajč nevaří podle receptů, a proto vás vždycky překvapí – ostatně jak to má v dobré restauraci být.

Také nesnáší pokrytectví ohledně módní lokálnosti, jež často není nic víc než PR. Nejezděte proto do Le Marché na jihočeské kuře; Krajč nakupuje jen francouzská kuřata, protože jsou prostě nejlepší. A nejlepší, nebo přinejmenším lepší než třeba Miroslav Kalina, má i svíčkovou. Českou klasiku ovšem dělá bez smetany, jen z kořenové zeleniny a s jemnými bramborovými knedlíky bez mouky. A maso není hovězí, ale křehká kančí kýta. Se sklenkou červeného z Côte du Rhône delikátní!

Velmi typický pro Le Marché je i tuňák pečený na másle a podávaný i se šťavnatou krevetou v miso polévce s červeným kari. Tradiční evropskou kuchyni totiž Krajč rád zvýrazňuje exotickou asijskou ostrostí a jemnou štiplavostí. „Šlágr v restauraci je stůl šéfkuchaře. To vařím úplně podle fantazie, co zrovna nakoupím. Nedržím se žádného omezení,“ říká majitel podniku o svém až dvanáctichodovém degustačním menu, které hosté jedí u stolu přímo v kuchyni.

Le Marché ? Mariánskolázeňská 4, Karlovy Vary

? t: 730 133 695 ? www.le-marche.cz ? šéfkuchař: Jan Krajč


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
V práci se řeší problémy v kuchyňce. Začátek konce
Rozdílný výpočet sociálního a zdravotního pojištění v příkladech
Chystáte se do zoo? Kolik stojí vstupné a kde můžete kouřit?
České neprůstřelné vesty chrání od Keni po Austrálii
ČNB opět zpřísňuje poskytování hypoték - není ale třeba panikařit
Auta
Dacia jako ojetina: Kterou chtít, kterou nebrat a jak…
Abt přidal pětiválci v Audi RS3 dalších 100 koní. Teď už jich má 500
Sedm slepých uliček automobilového vývoje: Tudy ne, přátelé
Ford Focus bude „číst“ silnici a vyhlazovat díry pomocí adaptivních tlumičů
Kvíz: Poznáte auta podle těchto detailů?
Technologie
Z FreeSync 2 se stane FreeSync 2 HDR. Monitory musí umět aspoň DisplayHDR 600
Steam zahájil tradiční letní výprodej her. Můžete ušetřit spoustu peněz
Američan vyrobil robota na kompletní přípravu burgerů
Google upravil nastavení účtu. Denně ho navštíví 20 milionů lidí
Nvidia vyrobila speciální 32GB verzi grafiky Titan V: CEO Edition s vyšším výkonem
Hry pro příležitostné hráče