Menu Zavřít

LÁZNĚ ČEKAJÍ PRESTIŽNÍ AKCE

9. 10. 2001
Autor: Euro.cz

V Bečově tvoří vodní překážky říčka Teplá

BRAND24

V tuzemsku není jiný region, v němž by měl golf tak výraznou tradici. Nikde jinde v republice není golfové hřiště, které by otevíral anglický král (1905, Mariánské Lázně), a karlovarský golfový klub, který počítá svoji existenci od roku 1904, je nejstarší na našem území.
Areál, který patří Golf Clubu Mariánské Lázně, je příkladem klasického typu skotských a irských hřišť začátku minulého století. Leží v nadmořské výšce téměř 800 metrů, a tak je na něm kvůli počasí sezona o něco kratší. Klub v předchozím období investoval do zlepšení kvality mistrovského hřiště a klubovny, letos plánuje dobudování zázemí a zlepšení greenů golfové akademie. „Chceme rozšířit možnosti pro ty, kteří se s golfem teprve seznamují, a proto plánujeme zastřešení driving range, nový cvičný green a hlavně zavlažování greenů naší devítijamkové akademie, shrnuje plány prezident golfového klubu v Mariánských Lázních Oldřich Tobrman. Ke zvýšení kvality golfové akademie přispěje i stejný způsob údržby greenů, jaký se praktikuje na osmnáctijamkovém hřišti. „V letošním roce počítáme s dobře připraveným mistrovským hřištěm i zázemím a doplníme exteriér klubovny, dodává Oldřich Tobrman.
Karlovy Vary se letos připravují na dvě velké prestižní akce. První z nich je Mistrovství Evropy družstev seniorů, které se ve zdejším areálu a na hřišti v Mariánských Lázních uskuteční v červnu. Dále se karlovarští golfisté připravují na turnaj profesionálních hráčů kategorie Challange. Tradiční otevření golfové sezony v České republice se chystá na konec března, ovšem letní greeny budou otevřeny až ve chvíli, kdy to počasí dovolí. „V letošní sezoně vše směřujeme k nejvyšší kvalitě celého hřiště, což jistě ocení všichni návštěvníci. Divácky zajímavé bude rozhodně i Mistrovství Evropy seniorů, protože hráči mají jednomístný handicap, tvrdí Pavel Drda, manažer Golf Clubu Karlovy Vary.
Další očekávaná golfová událost je plánována na 26. května, kdy má být za účasti Garriho Playera, Alexe Čejky, Ivana Lendla a dalších známých osobností otevřeno mistrovské hřiště Cihelny v Bečově nad Teplou. Tento areál leží v těsné blízkosti Karlových Varů směrem na Mariánské Lázně. Duben a začátek května budou věnovány závěrečnému tvarování fairwayí a celého hřiště. „Od poloviny května začneme omezeným provozem a plnohodnotnou sezonu zahájíme turnajem 27. května, říká Karel Hromádka ze společnosti Golf Agency, marketingového partnera Cihelny Golf Clubu. „Cihelny dotvářejí kolorit golfového regionu na západě Čech, dodává. Výraznou vlastností hřiště je velké využití vodních překážek, vytvořených na říčce Teplá, mají je téměř všechny jamky druhé devítky. Další nástrahou je hluboký pískový bunkr u greenu závěrečné jamky, v případě hry z této překážky máte horizont greenu vysoko nad hlavou. Samozřejmou součást areálu představuje golfové zázemí tvořené velkým krytým driving rangem a tréninkovým greenem.
Jako výhodné se jeví stanovení termínů pro turnaje na snížení handicapu na těchto hřištích. Golfový Club Mariánské Lázně bude pořádat turnaje na úpravu handicapu ve čtvrtek, Cihelny ve středu a Golf Club Karlovy Vary plánuje handicapové úterky.
Menším areálem v nabídce lázeňského regionu je Klášter Teplá, kde přímo za zdí premonstrátského kláštera leží devítijamkové hřiště se zavlažovanými greeny, krátkou šestijamkovou akademií a driving range. „Velkým úspěchem pro nás je pořádání Poháru klubů do 16 let, hodnotí viceprezident klubu Petr Pudil. „Znamená to, že jsme se dostali s kvalitou hřiště na solidní úroveň, libuje si.
Na druhou stranu od Karlových Varů než Teplá, takřka na hranici s Německem je situováno golfové hřiště v Lubech. Zde se pro letošní sezonu připravuje přestavba čtyř greenů a s tím souvisí prodloužení celého hřiště. Golfisty určitě potěší přesunutí sloupů elektrického vedení mimo hranice areálu. Hra na hřišti v Lubech je možná bez jakéhokoliv omezení, jak tvrdí majitel hřiště Karel Hemr.
Golf si můžete vyzkoušet v západních Čechách i na šestijamkovém hřišti v zámeckém parku v Krásném Dvoře. „Bohužel naše hřiště trpí v letních měsících nedostatkem vody, a to se projevuje na kvalitě, říká správce hřiště Jiří Hausner. V Krásném Dvoře není nutná ke hře Zelená karta a své schopnosti můžete vyzkoušet přímo na hřišti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).