Menu Zavřít

Láska k sektu vévodí

1. 12. 2003
Autor: Euro.cz

V okolí řeky Mosely se loučíme s německými víny

BRAND24

Jako had se vine krajinou a je lemována úchvatnými vinicemi, jež plodí mimořádnou úrodu. Strmé břehy Mosely i jejích přítoků jsou hustě porostlé plochami vinic. Již od doby keltského osídlení jsou stráně okolo řeky domovem pro keře réví. V současnosti je tu asi dvanáct a půl tisíce hektarů viničních ploch, na nichž pečuje o 88 milionů keřů bezmála devět tisícovek pěstitelů. Výškové rozpětí ploch osázených révou zde činí zhruba 200 metrů, vinohrady jsou situovány v rozmezí 100 až necelých tři sta metrů nad mořem. Starat se o porosty révy není na Mosele nijak jednoduché. Mnoho vinic leží na svazích, které mají sklon vyšší než 30 procent, dokonce nejstrmější vinohrad na světě leží právě zde – Bremmer Calmont s osmašedesáti procenty sklonu.
Co do skladby vín zde můžeme najít nejrůznější typy. Přes tradiční nasládlá vína, kdysi jediná známá i u nás – třeba Schwarze Katz z Zellu – až po taková, která jsou nyní trendem.
Z dvanácti procent všeněmecké sklizně hroznů, které se urodí právě v pěti částech oblasti Mosel-Saar-Ruwer, je nosnou odrůdou ryzlink. Jeho pozice bývala kdysi dokonce taková, že ke konci XVIII. věku se v oblasti pěstoval výhradně a jenom právě ryzlink. Díky tomu zde dnes existuje základ pro noblesní vína pronikavé elegance, žádaná na celém světě. I když se odrůdová skladba od těch dob rozšířila, ryzlink je tu stále vedoucí sortou a nejžádanějším vínem.
Možná ne nejpopulárnější, ale jistě ve středu pozornosti se drží jedna z nejstarších v Německu pěstovaných sort – Elbling. Snad již Římané přinesli tuto odrůdu – latinsky Vitis alba – především do okolí Trieru. Po rozšíření se do ostatních částí země došlo ke stagnaci v jeho pěstování a dnes jej nalezneme téměř výhradně v podoblasti Obermosel. Elbling dává svěží, lehká vína s živoucím koncem, příjemná a poskytující možnost delšího pití. Velmi dobře se hodí k přípravě v Německu tolik oblíbených sektů.
V souvisklosti s Elblingem se objevil název Obermosel. Je to jedna z částí oblasti Mosel-Saar-Ruwer a sice jihozápadní cíp území pod městem Trier. Jižněji leží již jen Moseltor, hraniční výběžek oblasti na jejím jihozápadním cípu. Trier sám je ústředním místem oblasti Saar-Ruwer, která se vine podle řeky Ruwer k Losheimu.
Mosela zde tvoří udivující kličky a meandry, stráně zde dosahují sklonu až 65 % a právě tady leží ona již uvedená nejstrmější poloha na světě, Bremmer Calmond neboli Heißer Berg. Uvnitř smyček, tvořených řekou, mnohdy se otáčející až o 180 stupňů, leží celé kouzelné vrchy, porostlé révím. To jsou dominanty podoblasti Bernkastel neboli Mittelmosel.
Severovýchodní část, kde se řeka po posledních pár ostrých točkách mezi Zellem a Cochemem směrem ke Koblenzi umravňuje a dále plyne již téměř rovně, je také poslední zdejší podoblastí. Zell nebo Untermosel se nazývá, a i když jí chybí divoké zátočiny, i na zdejších březích se vinou nepřerušené plochy viničních tratí.
Za všechny vinaře z této okouzlující oblasti lze zmínit například Franze Dötsche z Kobern-Gondorfu a jeho ryzlinky, botrytické sběry a ledová vína ze sklepa Grans-Fassian v Leiwenu a také Elbling z Nittellu, jaký nabízí Frieden-Berg. Vedle známých ryzlinků – třeba Lichtových v Braunebergu - se značné oblibě těší také bílé burgundy od von Hövela z Oberemmelu. Vzpomenout mohu i na ryzlinky interesantního těla ze sklepa Schloss Saarstein.
Jako důkaz toho, že ryzlinky jsou na Mosele dokonale vypracované, jsem zvolil Riesling 2002 trocken z nabídky vinařství S.A. Prüm v Bernkastelu - Wehlenu. Před vlastním douškem zde musím zmínit i vysoce atraktivní ambaláž, která je stejně lákavá jako zdejší krajina. Vysoká hnědá rýnská pistole s kovovou záklopkou, 48 mm dlouhá zátka z přírodního, neběleného korku a noblesní etiketa jsou samy o sobě nejlepším doporučením. Samo víno potom vytváří ve sklence společně se světlem gejzír blýskyvých střepinek, koupajících se ve světlezlaté hladině. Espritní vůně nabízí vyzrálou, kompaktní škálu jednotlivých prvků, v nichž lehýnce převládá hroznovitý dojem s nepatrnou nasládlostí. Vypracovaná chuť, bohatá, elegantně vystavěná, kde v mohutném plném dozvuku nastupují vedle sebe mírná perlička, dýchnutí cukru a správný podíl kyselinek, které “drží fazónu”.
Protože touto kapitolou se loučíme s vinařskými oblastmi Německa, dovolte mi ještě malou poznámku. Nebyla příliš zdůrazněna náklonnost německých konzumentů k sektu. Náklonnost, hraničí s vášní, je důvodem pro to, aby v téměř každém vinařství zařadili do nabídky jeden či více druhů sektu, v horším případě perlivého vína. Bublinky hýbou Německem, proto je tam produkce “šumáků” silně rozšířena. Mezi sekty je velký zájem o ty odrůdové a mezi nimi potom – jaký div – o ty, které byly připraveny z ryzlinku. Jedním z producentů slavného jména je firma Mumm. Rozlučme se tedy s vinařským Německem sklenkou Mumm extra dry, kupáže nejlepších ryzlinků oblasti Rheingau a pokusme se objevit to, co oslnňovalo a dosud oslňuje tisíce milovníků sektů, které – prý – povyšují německá vína do šlechtického stavu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).