Menu Zavřít

Ladně i do mezírky

28. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Navigace doplněná parkovací kamerou dává smysl

Mít dobře vybavený kapesní počítač (PDA) je pohodlné. Člověk nepotřebuje mobil, fotoaparát, notebook, papír ani tužku, diktafon, budík, baterku, vypalovací mechaniku a určitě ještě množství dalších věcí. Integrace do jednoho přístroje, který se nejčastěji používá jako mobil, a proto ho má každý neustále u sebe, je logická. Do jaké míry ale logikou oplývá přenosná navigace, dnes běžně přehrávající MP3, zobrazující fotografie nebo přehrávající video, to je otázkou. Samozřejmě, technologie, tedy procesor a displej, tato rozšíření bez problému umožňují, ovšem na druhé straně v přístroji, který se nepoužívá každý den a jehož primárním účelem je pouze dovést člověka na zadanou adresu, jsou podobné funkce zbytečné. Až na jednu drobnost, kterou si uvědomila společnost Dreim CZ.
Parkování do zahuštěné řady aut na pražském sídlišti je pro určitou část populace noční můrou. Sice je velmi povznášející pozorovat z okna nešťastníka, který se už popatnácté snaží vecpat do mezery mezi vozy, která mu dává deset centimetrů prostoru vpředu i vzadu, ovšem kdykoli může to samé postihnout i onoho povzneseného pozorovatele. Řešením je parkovací kamera, ovšem to bývá často velmi drahá příplatková výbava vozu. Relativně levně lze do auta pořídit nejrůznější systémy, montované do zpětného zrcátka, ovšem přestože jakž takž fungují, jde pořád jen o z nouze ctnost. Problém ale lze elegantně vyřešit a zbavit se přitom hned dvou položek na nákupním seznamu pro vylepšení plechového mazlíka. Řešením je navigace DreimGo DG220, která v balení obsahuje i jednoduše připojitelnou parkovací kameru.
Navigace je postavená na již dříve testované platformě iGo, po funkční stránce tedy není nutné ji nijak pečlivě rozebírat. Kromě map k navigaci výrobce dodává držák do auta, síťovou a autonabíječku a datový kabel s rozhraním USB. Autonabíječka má ale velmi krátký kabel, takže je-li zásuvka zapalovače umístěná jen trochu dál než těsně u středové konzoly, bude kabel překážet, nebo dokonce strhne navigaci z čelního skla.
DG220 používá navigační aplikaci iGo, která umožňuje navádět k cíli identifikovanému adresou a číslem popisným, umí navést do centra zvolené obce i k zadaným souřadnicím zeměpisné šířky a délky. Zadání trasy na dotykovém displeji je intuitivní, navíc přístroj postupně znepřístupňuje písmena, která by vedla ke vložení neznámé nebo neexistující adresy. Poté navigace propočítá nejvhodnější trasu a uživatel ještě může přidat body, jimiž by trasa měla procházet. Po spuštění navigace se DG220 přepne do klasického módu s mapou trasy dvou nebo třírozměrnou s různým stupněm naklonění vpravo a informačním sloupkem vlevo. Na sloupku je k dispozici tvar následujícího manévru, vzdálenost k němu, celková délka trasy a předpokládané časy do dalšího průjezdního bodu a do dosažení cíle.
Novinkou je spojení navigačního přístroje se zmíněnou parkovací kamerou. Ta se připojí k zadnímu nárazníku auta nebo do prostoru nad SPZ a propojí se světlem zpátečky, aby se aktivovala při zařazení zpětné rychlosti. Snímaný obraz za autem se do DreimGo DG220 přenáší bezdrátově. Kamera je také vybavena infradiodami, takže je využitelná i při parkování v noci. Multifunkčnost navigace podtrhuje také funkce Bluetooth Handsfree, která podporuje profily Headset a Handsfree a umožňuje jednoduché spárování s mobilním telefonem. Jen je třeba chvíli před tím, než přijde ke slovu vrtačka, uvažovat nad zárukou vozu.

Klady
dobrá navigace
parkovací kamera

Zápory
krátký kabel autonabíječky

BRAND24

tabulka
DreimGo DG220
Bezdrátová parkovací kamera s „Night Vision“
Funkce Bluetooth® handsfree
Prohlížeč obrázků, MP3 / MP4 přehrávač, E-Book
Mapy 43 států Evropy
iGo ve verzi 10
Široký seznam POI bodů
Integrovaná GPS anténa + možnost připojení externí antény
Integrovaný TMC přijímač
4,3“ dotykový barevný display
Microsoft Windows CE.net core v5.0
Slot pro karty SD/MMC
Podpora USB v1.1
Cena 10.500 Kč s DPH

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).