La Veranda

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Zapomeňte na českou kuchyni, lokální suroviny i nordickou módu. Tady se vaří evropská moderna

Šéfkuchař Radek David nemá rád chomout módních gastronomických trendů. V La Verandě proto nevaří českou kuchyni, neprodává lokální suroviny ani své hosty neničí příběhy o ovečkách z venkovských farem. Také nekvasí suroviny, jak už nějakou dobu rádi dělají na severu Evropy, jejichž divoká kuchyně dnes diktuje. Místo toho ingredience marinuje nebo udí. „Dělám, co mě baví,“ popisuje David prostě jídla, jaká vaří v La Verandě.

To samozřejmě vůbec neznamená, že se v téhle italsko-francouzsko-španělské restauraci moderně nenajíte, právě naopak: málokdo celý rok kvůli nejlepší kulinářské inspiraci cestuje po Evropě tak intenzivně jako David, jenž vám u stolu odcituje, co zrovna jedl v předních evropských restauracích. I proto se v kuchyni místo dusíkového kouře řídí starou dobrou pravdou, že i v současném století by lidé měli v restauraci poznat, co jedí; a také by domů poté, co za jídlo utratili nemalou část výplaty, měli odcházet najedení, a ne hladoví.

To v praxi vypadá zhruba následovně. Degustační menu v La Verandě se například pomalu rozjíždí krémovou polévkou z medvědího česneku a pokračuje vláčným hovězím tatarákem s lanýžem, zauzeným žloutkem a lískovými oříšky, který perfektně spláchne burgundský Pinot noir. Neméně delikátní jsou i růžové a šťavnaté telecí plátky s telecím brzlíkem a marinovaným artyčokem. Anebo mušle svatého Jakuba. Jedl jsem je v La Verandě několikrát, třeba marinované v limetové šťávě s koriandrem, estragonem a koprem nebo s celerem a mrkví. Pokaždé chutnaly skvěle osvěživě.

Davidova teplá kachní foie gras s čatní z rebarbory podávaná s hutnou slámovou Pálavou určitě patří k nejlepším, co u nás najdete. Téměř všechny lepší restaurace vždy najednou dělají podobná jídla, stejně jako si ženy zničehonic dodělávají obočí. Donedávna to byla třeba telecí líčka, nyní je to kromě lanýžů a telecího brzlíku i mořský vlk, jistě delikátní ryba. Kuchaři se proto musejí hodně snažit, abyste si právě jejich mořského vlka zapamatovali.

V La Verandě má zlatavou kůrku, pod ní je šťavnatý jako moře a všechny skryté chutě z něj vytáhne i jemně nakyslé a nahořklé citronové pyré. V kombinaci s minerálním a mírně slaným Pinotem Grigio z Alto Adige perfektní kombinace. Na závěr ještě jogurtový parfait s lokem grappy a určitě domů nebudete odcházet hladoví. To spíš právě akorát najedení, jak si přeje zdejší šéfkuchař.

La Veranda

? Elišky Krásnohorské 2, Praha 1 ? t: 224 814 733, 777 043 410 ? e: office@laveranda.cz ? www.laveranda.cz ? šéfkuchař: Radek David

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
9 rizikových suvenýrů, které si raději z dovolené nevozte
10 ekologických „kazítek“, která prodražují provoz auta
Kvíz: Poznáte tato auta podle fotografie?
Češi si s GDPR neví rady, až 65 % e-shopů stále není připraveno
Hypoték se poskytuje méně. Proč?
Auta
Video: Podívejte se, jak se má správně řídit staré Porsche …
Na návštěvě Jaguar Land Rover Classic Centre v Essenu. Tak trochu jiný „showroom“
Obytný VW California slaví 100 000 exemplářů vyrobených v továrně v Hannoveru
Hamburk zavírá dvě ulice dieselům, lidé čekají chaos. Totální nesmysl, tvrdí odborník
Škoda Karoq má dalšího sourozence. Nový Volkswagen Tharu ale nemíří jen do Číny
Technologie
Technologie VDC-M: ztrátová komprese obrazu mezi GPU a displejem bude i v mobilech
Jak si může důchodce zvýšit příjmy?
Cnews FM: Kelly Family Link je v Česku, Zuckerberg byl v Evropském parlamentu [podcast]
Kvíz: Smartphony jsou si čím dál víc podobné. Dokážete je od sebe rozeznat?
Osmijádrové procesory Coffee Lake mají spotřebu 80 nebo 95 W, Intel prozradil TDP
Hry pro příležitostné hráče