La Veranda

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Zapomeňte na českou kuchyni, lokální suroviny i nordickou módu. Tady se vaří evropská moderna

Šéfkuchař Radek David nemá rád chomout módních gastronomických trendů. V La Verandě proto nevaří českou kuchyni, neprodává lokální suroviny ani své hosty neničí příběhy o ovečkách z venkovských farem. Také nekvasí suroviny, jak už nějakou dobu rádi dělají na severu Evropy, jejichž divoká kuchyně dnes diktuje. Místo toho ingredience marinuje nebo udí. „Dělám, co mě baví,“ popisuje David prostě jídla, jaká vaří v La Verandě.

To samozřejmě vůbec neznamená, že se v téhle italsko-francouzsko-španělské restauraci moderně nenajíte, právě naopak: málokdo celý rok kvůli nejlepší kulinářské inspiraci cestuje po Evropě tak intenzivně jako David, jenž vám u stolu odcituje, co zrovna jedl v předních evropských restauracích. I proto se v kuchyni místo dusíkového kouře řídí starou dobrou pravdou, že i v současném století by lidé měli v restauraci poznat, co jedí; a také by domů poté, co za jídlo utratili nemalou část výplaty, měli odcházet najedení, a ne hladoví.

To v praxi vypadá zhruba následovně. Degustační menu v La Verandě se například pomalu rozjíždí krémovou polévkou z medvědího česneku a pokračuje vláčným hovězím tatarákem s lanýžem, zauzeným žloutkem a lískovými oříšky, který perfektně spláchne burgundský Pinot noir. Neméně delikátní jsou i růžové a šťavnaté telecí plátky s telecím brzlíkem a marinovaným artyčokem. Anebo mušle svatého Jakuba. Jedl jsem je v La Verandě několikrát, třeba marinované v limetové šťávě s koriandrem, estragonem a koprem nebo s celerem a mrkví. Pokaždé chutnaly skvěle osvěživě.

Davidova teplá kachní foie gras s čatní z rebarbory podávaná s hutnou slámovou Pálavou určitě patří k nejlepším, co u nás najdete. Téměř všechny lepší restaurace vždy najednou dělají podobná jídla, stejně jako si ženy zničehonic dodělávají obočí. Donedávna to byla třeba telecí líčka, nyní je to kromě lanýžů a telecího brzlíku i mořský vlk, jistě delikátní ryba. Kuchaři se proto musejí hodně snažit, abyste si právě jejich mořského vlka zapamatovali.

V La Verandě má zlatavou kůrku, pod ní je šťavnatý jako moře a všechny skryté chutě z něj vytáhne i jemně nakyslé a nahořklé citronové pyré. V kombinaci s minerálním a mírně slaným Pinotem Grigio z Alto Adige perfektní kombinace. Na závěr ještě jogurtový parfait s lokem grappy a určitě domů nebudete odcházet hladoví. To spíš právě akorát najedení, jak si přeje zdejší šéfkuchař.

La Veranda

? Elišky Krásnohorské 2, Praha 1 ? t: 224 814 733, 777 043 410 ? e: office@laveranda.cz ? www.laveranda.cz ? šéfkuchař: Radek David


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Komentář: ČSSD - vládní omáčka od předsedy Hamáčka
Kolik vás bude stát návrat dětí do školy?
Už jste někdy za oběd zaplatili Facebookem?
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
Auta
Ford Mustang Cobra Jet je absolutně nejrychlejší Mustang.…
Také MPV Toyota Verso končí. Neprodává se a nástupce nebude
Práva poškozených při dopravní nehodě: Ústavní soud k pronájmu náhradního vozidla při totální škodě
Test Ford Focus Kombi 1.5 EcoBoost ST-Line: Návrat mezi nejlepší
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy AMG i Ferrari
Technologie
Až do středy nakoupíte v 800+ e-shopech bez dopravného
Logitech vyrobil svou první vertikální myš. Je 10× dražší než konkurence
Dostane Nintendo Switch virtuální realitu? V softwaru konzole nalezeny stopy, jenže…
Asus ZenFone 5: poprvé v první lize smartphonů (vyzkoušeno)
Neskutečný bezdrátový boom. Počet zařízení s podporou Qi nabíjení letos zdvojnásobil
Hry pro příležitostné hráče