La Degustation Boheme Bourgeoise

26. června, 00:00 - Petr Holec
26. června, 00:00

Jestli v jídle hledáte lokálnost, pak jste na správném místě Šéfkuchař Oldřich Sahajdák to tak chtěl už od začátku: přijít do La Degu, jak se téhle michelinské restauraci zkráceně říká, má připomínat návštěvu na nedělní oběd. Proto restaurace nemá žádné a la carte menu, striktně nabízí jen dvě degustační: šestichodové a delší menu du chef. Můžete to milovat, nebo nenávidět, tak to tady ale prostě je.

A totéž platí i pro Sahajdákova jídla. Celým menu se linou kedlubnové, ředkvičkové, cibulové a salátové chody, které vás buď mohou nadchnout – anebo naopak. Michelinské inspektory evidentně nadchly už několikrát a vlastně ne náhodou: máloco dnes symbolizuje módní špičkovou lokální kuchyni tak jako právě Sahajdákova malá ředkvička sedící na velké kamenné desce, jedno z jeho amuse bouche. Na druhé straně jemný tatarák v chlebové sušence, jiné amuse bouche, musí zaujmout každého.

Sahajdák je známý perfekcionista, což vidíte jak z výběru nejlepších domácích surovin, tak z jejich kuchařského pečlivého zpracování i aranžmá na talíři. Naposled jsem v podniku seděl hned vedle přípravného stolu a přímo sledoval finální kompletaci jídel, takže dobře vím, jak Sahajdák osobně dbá na každý detail. To je v éře kultu šéfkuchařů, co víc kážou v TV, než vaří, jistě sympatické. A také fér: menu v La Degu určitě není levné, jeden chod včetně ředkviček s květákem vychází zhruba na 400 korun – samozřejmě bez vína! Šéfkuchař by tedy na ně měl osobně dohlédnout.

Víno bohužel v La Degu úplně nefunguje, určitá daň za lokálnost. Třeba telecí pajšl, krásně šťavnatá a křehká játra s bešamelovou omáčkou, která se vám v puse jen rozpustí a na rozdíl od jiných jídel vládnou i plnou chutí, prostě přebijí hubenější moravský Pinot Noir, oficiální wine pairing. V michelinské restauraci by se chuť jídla a vína ale měla v puse sejít. Podobně delikátní jako telecí pajšl je Sahajdákův pstruh se smetanou, křehčeji udělaného pstruha moc nenajdete. Občas jako by tady ale na talíři chyběla chuť. Čekal jsem na ni třeba u chřestu s holandskou omáčkou, talíř byl však prázdný dřív, než jsem se jí dočkal. Pravým opakem je pak sladký dezert, jogurt s lískovými ořechy s tenkou bramborovou vrstvou podávaný s moravským Ryzlinkem vlašským; u něj cítíte jemnou a plnou chuť hned od prvního sousta. Zapomeňte ovšem na silné espreso na závěr, v La Degu praktikují jen hispterský filtr!

La Degustation Boheme Bourgeoise

Haštalská 18, Praha 1 ? t: 222 311 234 ? e: boheme@ambi.cz ? www.ladegustation.cz ? šéfkuchař: Oldřich Sahajdák

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Tento pátek bude svátek
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Auta
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce…
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Pokuta za pád z kola? Absurdní, ale ne víc než jiné pokuty za nehodu [komentář]
Technologie
Desky platformy Intel Z390 už existují. V Sandře se objevil model od SuperMicro
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Nvidia má nové GeForce pro notebooky, MX110 a MX130. Používají ale staré 28nm čipy
Psaní na displeji tažením a nová gesta při psaní rukou [Windows Insider]
Začalo testování Opery 51. Už nezapomíná, které weby jste si připnuli
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít