Menu Zavřít

Kurz koruny oslaboval

26. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Česká národní banka

BRAND24

Koncem minulého týdne česká koruna oslabila až na hodnoty kolem 28,16 Kč za euro kvůli odklonu investorů od rozvíjejících se trhů. Koruna poté příliš nereagovala na čtvrteční jednání Bankovní rady ČNB, která ponechala úrokové sazby beze změny. Naposledy byl kurz na takové úrovni koncem listopadu, od počátku roku tratil o více než padesát haléřů.
„Středoevropské měny pokračují v propadech, zahraniční banky a fondy snižují své expozice,“ popsal vývoj na trhu dealer J&T Banky Lukáš Růžička. Souvisí to prý s tím, že vyšší dolarové sazby potlačují investice v rizikovějších zemích. Čtvrteční odpoledne přineslo oslabení všem měnám ve střední Evropě, ale také dalším měnám rozvíjejících se trhů, doplnil analytik Patrie Tomáš Vlk.
ČNB v nové prognóze snížila odhad růstu inflace. V prosinci 2007 by měla inflace činit 2,4 až 3,8 procenta, v červnu 2008 prognóza počítá s inflací 2,8 až 4,2 procenta. V delším období prognóza předpokládá růst úrokových sazeb, ale v kratším období ve srovnání s říjnovou prognózou spíše jejich stabilitu, uvedl na tiskové konferenci guvernér Zdeněk Tůma.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).