Menu Zavřít

Kupte si medvěda

10. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Šedesát let starý vzkaz soudobým manažerům

BRAND24

Zatímco medvěd spal svůj zimní spánek, přišli lidé, rozměřili krajinu kolem a postavili ohromnou továrnu. Jen se medvěd hluboko pod jednou z továrních budov probudil a vylezl ven, hned ho mistr žene do práce. Medvěd se snaží všem vedoucím, ředitelům, generálním ředitelům i prezidentovi vysvětlit, že je medvěd, ale marně. Být medvěd, to je chabá výmluva pro chlapa, který se vyhýbá práci. Je to hlupák, který by se měl oholit a který nosí kožich. Ubohý medvěd dlouhé měsíce pracoval u velikého stroje…
Tak zní jednoduchý příběh klasické dětské knížky Franka Tashlina Medvěd, který nebyl. Nakladatelství Baobab ji vydalo jako první knihu své nové edice Lemur, ve které mají vycházet klasické moderní ilustrované knížky z 20. století.
Od vydání Medvěda, který nebyl letos uplynulo 60 let. Jeho autor pracoval v Hollywoodu jako animátor pro studia Walt Disney nebo Warner Bros. a od roku 1945 psal scénáře komedií a gagů, mimo jiné i pro slavné bratry Marxovi. Je také autorem mnoha metrů komiksových novinových stripů.
Medvěd, který nebyl je z těch dětských knížek, v nichž si po večerech rádi listují i dospělí. Černobílé ilustrace výrazně převažují nad textem a stojí za to. Frank Tashlin nezapře zkušenost se psaním gagů, gradující série scén z pracoven vyšších a vyšších šéfů, kteří se snaží medvěda přesvědčit, že není medvěd, je velmi filmová. Přibývají telefony, odpadkové koše i sekretářky. Jen otevřená řvoucí ústa zůstávají stejná. A medvěd udiveně a neochvějně trvá na svém: „Jsem medvěd. Prostý obyčejný všední medvěd.“ „Pokud se pamatuji, byl jsem vždycky medvěd.“ „Jsem medvěd.“ Jenže logika prezidenta je neochvějná: „Nejsi medvěd. Medvědi jsou jen v zoologické zahradě nebo v cirkuse. Nikdy nebývají v továrně – a ty právě jsi uvnitř továrny. Tak jak bys mohl být medvěd?“ Těžko říct, co by tomu řekly dnešní odbory, ale dětem i mně je medvěda docela líto. Ale nic netrvá věčně, a tak jednoho dne továrnu zavřou a všichni dělníci půjdou domů. Ale co si počne medvěd, který neví, co má dělat hlupák, který by se měl oholit a nosí kožich?
Kupte si Medvěda.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).