Menu Zavřít

Kupce nevybrali

6. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Ispat Nová Huť

CONTENT24

OSTRAVA/ PRAHA (tos) - Ispat Nová huť (INH) nenašla kupce na více než 130 tisíc kusů vlastních akcií, které získala před několika měsíci v rámci povinného odkupu a v polovině července je nabídla prostřednictvím veřejné obchodní soutěže k odprodeji. „Představenstvo INH mezi předloženými návrhy na odkup akcií nevybralo žádného zájemce,“ uvedl Ondřej Hampl ze zastupující mediální agentury. Počet podaných nabídek, kde podmínkou účasti bylo složení dvacetimilionové kauce, přitom neupřesnil. Nevyjádřil se ani k dotazu, zda se tendr bude opakovat.
Hutní firma, která tisícikorunové akcie vykoupila za 550 korun, požadovala minimální prodejní cenu 600 korun za akcii, což odpovídá 78,33 milionu korun za celý balík. Někteří akcionáři firmy ale tuto cenu považovali za nevýhodně nízkou a podali u krajského soudu celkem tři návrhy na vydání předběžného opatření, kterým by se prodej zastavil. Podle akcionářů mohla huť za akcii získat až 1250 korun. Soudce ale jejich návrh zamítl s tím, že na veřejném trhu byla cena mnohem nižší.
Podle minoritních akcionářů nezvládla Komise pro cenné papíry svou úlohu ochránce práv akcionářů. Jedním z jejich argumentů je fakt, že stát letos na jaře odkoupil akcie INH od Třineckých železáren právě za cenu 1250 korun za kus, přičemž cena na veřejných trzích činila zhruba 800 korun. Malí akcionáři to označili za velmi nestandardní a upřednostňující předem vybraného účastníka - majoritního vlastníka INH, společnost LNM Holdings, nebo s ním spřízněného subjektu. Vedení INH se k aktivitám malých akcionářů odmítá vyjadřovat. Nizozemská LNM Holdings vlastní 60,44 procenta akcií Ispatu Nová huť. Stát má 24,4 procenta akcií a 14,1 procenta zůstalo drobným vlastníkům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).