Menu Zavřít

Kulinářské Maracaná

11. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Nejkrásnější secesní restaurace na světě si udržuje kvalitu

V Obecním domě je vedle koncertní a výstavních síní, salonků i kavárny dost místa také pro jednu z nejvyhlášenějších pražských kulinářských bašt, Francouzskou restauraci. Zajdu do ní vždy, když potřebuji vypnout a u dobrého jídla spolu s tělem potěšit i ducha. Podnik má pro mne funkci jakéhosi komplexního balzámu, léčícího tempem doby týrané tělo. O „nejkrásnější secesní restauraci na světě“ - jak se jí údajně přezdívá - se však v poslední době nesly městem pověsti, které podniku příliš nelichotily. Občas jsem zaslechl slovo o občasných úletech kuchyně, malé koncentraci i nedostatečné eleganci personálu.
V předsálí hlavní prostory jsem v okamžiku polapen a uveden na místo. Není plno, takže manažer, který mne, jak náleží, uvítal, jako by vytušil mé přání a neomylně mě vede do samého koutku místnosti pod rozměrné, výlohu připomínající okno. Rychle se rozhoduji o pořadu večeře, abych už mohl vypnout a nechat na sebe působit zdejší omamující a nedostižitelnou atmosféru. Původní dřevěné boxy v kombinaci s tmavou kůží, dobový mobiliář, vzletné, jen možná trochu strohé založení a dech beroucí výše prostory, bohatě štukované stropy a dvě patra lustrů, jedny bohatší druhých, vše okamžitě „udeří“ každého hosta.
Wenigovy obrazy jsem si už prohlédnout nestihl, předkrm - hovězí líčko se zeleninou a omáčkou pinot noir - bezchybně servírovala espritní číšnice v okamžiku, kdy ke mně pronikly první tóny Vltavy od koncertního křídla v protějším rohu. Kousky tmavého masa tvořily malou komolou pyramidu, pokrytou vrstvou husté omáčky barvy temného nachu. Provázely je už jen dva podélné tenké řezy zeleniny - oranžový a zelený - a malá čupřina petrželky. Chuť se odehrávala ve výrazně masovém vyznění, jednoduchém, jen solí lehce zvýrazněném, které se nadechlo teprve pod vlivem hutné omáčky. Ta byla nositelkou ušlechtilých vstupů, chuť vína byla patrná a spojena s masem utvořila zajímavou kombinaci vyšších sfér. Prostou chuť hověziny, která úpravou přišla o podstatnou část svého projevu a sama o sobě byla až trochu fádní, zahalila šálem důmyslných chuťových valérů. Mírně natrpklých, lehce dosladka laděných či s patrným podílem jakoby kompotovým. Dohromady to spolu vyvedlo hezkou hru, z níž bylo patrné, že lehce utlačený projev masa byl záměrem. Velice příjemný start, jenom… Jeden z hranolků zeleniny, ten oranžový (šlo o karotku) zasáhl do souhry chutí rušivou ťápotou. Neoříznutá, zčásti už zčernalá špice zeleniny, vnesla do „ringu“ zatuchlým sklepem poznamenaný valér, který se do sestavy opravdu nehodil. Šlo jistě o pouhé přehlédnutí, ale v této lize překvapivé a nečekané.
Nenechal jsem se však rozhodit a chvíli čekání na hlavní part jsem využil k pozorování okolí. Lokál se zaplnil, personál zrychlil, každý se ve svém sektoru míhal jako bílý racek, každý pozorně pečoval o své hosty. Noblesně, s úsměvem a profesní jistotou, u některých navíc okořeněnou mírnou uvolněností, ale jen takovou, která nemohla urazit či vzbudit nevůli. Hezký výkon, pozorný, ale nevtíravý. Mé jehněčí kotletky pečené v rozmarýnovém kouři na hráškovém pyré s restovanými fazolkovými lusky na jehněčím glacé byly podány právě s onou výše inzerovanou, jen popraškem mně milé starosvětskosti mírně okořeněnou grácií. Stavba pokrmu jako by se snažila konkurovat velkoleposti sálu. Zpola postavené korpusy kotletek se ve špici vzájemně propletly a po zkřížení opět mírně otevřely. Základna byla pevně ukotvena na ploše tak zelené, jako bývají ta nejlepší golfová hřiště. Oním „trávníkem“ bylo sytou jarní zelení se pyšnící pyré z mladého hrášku. Tenké lusky fazolek přišly s jiným, „dospělejším“ odstínem, jinak odlišná byla i ta na povrchu řezů okurky - nebo cukety? skutečně nevím - a z tmavé lesklé hladiny glacé tu a tam potměšile svítily vystouplé bulvy minirajčátek. Vlající chochol coby nejvyšší část kompozice obstarala větvička rozmarýny. Spirála chutí byla tentokrát vykroužena bez jediného zaváhání s dokonalým citem pro vzájemné „soužití“ jednotlivých elementů. Citlivě upravené maso hýřilo šťávami, vonělo a chutnalo mladě, svěže. Hladilo a typický odér skopoviny se v chuti projevil jen lehce při samé kosti. Hrášek přidal jarní výraz, mírně zemitý, ale nadšený jako fandové před prvním ligovým kláním po zimní přestávce. Fazolky vhodily špetku nasládlé svěžesti, rajčátka přispěchala se stigmatem slunného jihu. Vše potom bravurně pod svá křídla srovnalo a každý faldík uhladilo báječné lesklé, bohatě vonící a masovým výrazem hýřící glacé. Mistrně svázalo uzlík chutí, podpořilo jehněčinu a zároveň ji rozhojnilo o další a další rozměry. Vliv rozmarýnového kouře jsem nepostřehl, možná proto, že větévka „živé“ bylinky obestřela pokrm oblakem vůně více než výrazným.
Dezert mohl být už jen přísně dietní, zvolil jsem proto trio čerstvých domácích ovocných a bylinkových sorbetů. Citronový a jahodový byly úžasné, přesně nastavily čistou chuť, jak ji známe u ovoce čerstvého. Mangový byl přece jen trochu natěžkaný, možná nezvyklou příchutí, sladkou a hutnou, snad vstupní surovina byla o čárku více vyzrálá, než je optimální. I tak byl dezert korunkou, jiskřící nad vydařeným večerem.
Číslo, které „vyplivla“ kasa, bylo hezky kulaté a hezky vysoké: 2020 korun. Není to málo, rozhodně ne. Ovšem, když si chceme užít jednoho z nejlepších „hřišť“ a zahrát dobrou hru, vždy to něco stojí. A Francouzská restaurace Obecního domu, to je „kulinářské Maracaná“! Jedna věc mne ovšem potěšila nadevše. Totiž fakt, že hanlivé pověsti o úrovni restaurace nejsou opřeny o realitu.

Plus - oslnivá souhra ambiente, kuchyně a obsluhy
minus - drobná zakopnutí, odpustitelná v divizi, ne však v Lize mistrů

kvalita x cena: 8

Francouzská restaurace Obecní dům
náměstí Republiky 5, 110 01 Praha 1
tel.: 222 002 770, 222 002 784, fax: 222 002 788
e-mail: info@obecnidum.cz, www.francouzskarestaurace.cz
Otevírací doba: Po - So: 12:00 - 16:00 a 18:00 - 23:00, Ne: 11:00 - 15:00 a 18:00 - 23:00
Počet míst: 220 včetně „pódia“
Druh kuchyně: mezinárodní s významným podílem české
Přijímané platební karty: všechny obvyklé Jídelní lístek: čeština, angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, němčina
Země původu nabízených vín: ČR a téměř celý vinařský svět

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem: 57 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Hors d´ Oeuvre de Canard jemná kachní pěna, uzené a grilované plátky kachních prsíček servírované
s malinovo-třešňovým coulis a toasty s příchutí lískových oříšků 520 Kč
Dvojitý hovězí vývar s kousky vařeného žebra z mladého býčka, zeleninou Julienne a domácími nudlemi 350 Kč
Pošírovaný filet severského halibuta v Chardonnay, tomatové rizoto, špenátovo-slaninová pěna 890 Kč
Telecí hřbet s křehkým liškovým koláčkem, listovým špenátem orestovaným na šalotce s mini tomaty, podávané na telecím glace 890 Kč
Panenka z černého pyrenejského prasátka marinovaná v provensálských bylinkách, pečená na čerstvých lesních houbách, s hříbkovou pěnou a gratinovaným bramborem 690 Kč
Srnčí hřbet pečený pod uzenou slaninou na portském víně, kukuřičné sufle, restovaný pórek a rajčata na bylinkovém oleji 950 Kč
Svíčková hovězí pečeně - do růžova grilovaný filet Mignon s tradiční smetanovou zeleninovou omáčkou,
jemným bramborem, domácími houskovými knedlíky a brusinkami 890 Kč
Malinová bublanina s vanilkovou zmrzlinou na malinové omáčce, doplněné smetanovým krémem 350 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
J. M. Gobillard Tradition Brut 2450 Kč
Ryzlink rýnský Mikros Mikulov výběr z hroznů 2000 990 Kč
Pinot Grigio, St. Michael - Eppan, AltoAdige DOC 2005 1450 Kč
Pouilly - Fumé, Les Logéres, Guy Saget 2004 1600 Kč
Riesling Von den Terrassen Federspiel, F.X. Eichler,Wachau 2005 1650 Kč
Chablis Grand Cru Les Clos, Christian Moreau 2003 3250 Kč
Frankovka Ing. Musil, Dolní Kounice jakostní 2001 1150 Kč
Pinot Noir, Avant Garde, Domaine Careros 2001 1800 Kč
Prado Enea Gran Reserva, Rioja, Bodegas Muga 1995 3600 Kč
Château Hostens Picant ,,Cuvée D´EXCEPTION LVCVLLVS'' Sainte-Foy 2000 8950 Kč
Schidione, Jacobo Biondi Santi, Castello di Montepo,Tosc. IGT 1997 44 900 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).