Menu Zavřít

KUJÍ VELKÉ PIKLE

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Allianz/Dresdner Bank

FRANKFURT (Welt, Bloomberg) – Dresdner Bank, třetí největší peněžní ústav v Německu, jedná se svým hlavním akcionářem – pojišťovnou Allianz – o založení obřího koncernu, jenž by poskytoval kompletní finanční služby. Pokud vznikne, může po–dle odborníků převrátit vzhůru nohama celé evropské bankovnictví a pojišťovnictví.

Mluvčí obou ústavů však odmítli německému listu Die Welt informaci o probíhajících důvěrných jednáních potvrdit. Aktéři nechtějí vystoupit na veřejnost, dokud nedojednají veškeré podrobnosti chystané transakce.

Odborníci spojují tuto opatrnost (až strach) s minulými nepodařenými pokusy Dresdner Bank, která se před rokem chtěla spojit s Deutsche Bank a později jí nevyšla ani zamýšlená fúze s Commerzbank. Z informací, které přesto prosákly, vyplývá, že při vzniku nového koncernu se Dresdner Bank v žádném případě nerozdělí. „Z technického hlediska by mělo jít o přátelské převzetí pojišťovnou Allianz, napsal list Die Welt s odvoláním na zdroje z bankovních kruhů. Podle nich však ještě zdaleka není ruka v rukávě. Oba aktéři předkládají různé vize a plány, jež si někdy vzájemně konkurují. „Zbývá urazit ještě notný kus cesty, chtějí–li dospět k vytčenému cíli, míní jeden z analytiků.

Za stěžejní otázku se považuje výběr třetího partnera. Čistě „vnitroněmecká varianta se po loňských neúspěšných pokusech o bankovní sňatky jeví jako nereálná. V úvahu proto připadá některý ze silných partnerů z Evropské unie. Největší šance se dává španělské Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), jež má silnou pozicí mezi privátní klientelou nejenom na Pyrenejském poloostrově, ale i v Jižní Americe. V takovém případě by nový koncern obsluhoval na 80 milionů klientů, a dostal by se tak hned za světovou jedničku – americkou Citigroup.

Pokud Allianz vstoupí do Dresdner Bank, získá pod svá křídla kolem 1400 poboček se sedmi miliony klientů a také investiční banku Dresdner Kleinwort Wasserstein. Spojením obou ústavů by vznikl kolos s úhrnnou tržní kapitalizací 91 miliard dolarů, tedy dvakrát vyšší, než činí tržní hodnota Deutsche Bank.

Allianz utratila od roku 1995 za akviziční nákupy kolem

CONTENT24

dvanácti miliard dolarů. Jako nejvýznamnější pojišťovna v Německu drží v tamních společnostech majetkové podíly v hodnotě 60 miliard eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).