Menu Zavřít

Kruh se uzavírá

6. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Vodárny Kladno-Mělník

CONTENT24

KLADNO (rů) – Vodárny Kladno-Mělník definitivně ovládla vodárenská skupina Vivendi Water. Na opakované valné hromadě 28. listopadu, na níž disponovala hlasovacími právy k 52 procentům akcií, prosadila své zástupce do představenstva a dozorčí rady. V obou orgánech ji zastupují lidé ze Severočeských vodovodů a kanalizací (SčVaK), které rovněž patří do její skupiny. Nový člen představenstva, generální ředitel SčVaK Josef Šverma po valné hromadě uvedl, že chce prosadit ve Vodárnách Kladno-Mělník (VKM) strukturu oddělené společnosti. To znamená, že by vedle nynějších VKM měla vzniknout provozní firma, která by pro vlastnickou společnost VKM zajišťovala veškeré potřebné služby.
Vivendi Water začala akcie VKM skupovat letos v létě. Vlnu spustilo Kladno, které jí prodalo 29 procent akcií a předkupní právo k dalším sedmi procentům. Od Nového Strašecí získala 2,3 procenta akcií, další podíly od Lán, Unhoště a jiných menších obcí.
Podíly nakoupila vodárenská společnost poměrně levně: za akcii dávala 170 korun. Kladno tuto cenu přijalo, přestože mělo od konkurenční Anglian Water nabídku 310 korun za kus. Prodej akcií donedávna odmítal Mělník. Dřívější starostka Zuzana Lišková tvrdila, že si je město musí ponechat, aby mělo vliv na rozhodování o ceně vody pro své občany. Nový starosta Mělníka Miroslav Neumann je však jiného názoru. Minulý týden řekl, že nyní rovněž navrhne zastupitelstvu, aby město akcie prodalo.
Platnost smlouvy mezi Kladnem a Vivendi zpochybnil na valné hromadě jeden z drobných akcionářů, zástupce Compas Capital Consult. Jeho firma se snaží přesvědčit obce, aby akcie neprodávaly. V materiálu, který má týdeník EURO k dispozici, jim vysvětluje, že jejich majetek má mnohem větší hodnotu, než odpovídá nabízeným 170 korunám za akcii. Při této ceně lze celou společnost VKM koupit za 250 milionů, přestože má základní kapitál 1,5 miliardy a její vodárenské sítě zahrnují hmotný investiční majetek v hodnotě přes 1,8 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).