Menu Zavřít

Krátce

10. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Architekrura
Budoucnost patří Karlínu
Budova budoucnosti se staví v Praze. Mezinárodní cenu MIPIM Architectural Review „Future Project” pro rok 2008 získala společnost Europolis Real Estate a architektonická kancelář Schmidt, Hammer & Lassen (SHL) za budovu Amazon Court, která vzniká na pražském Rohanském ostrově. O tuto cenu, kterou vyhlašuje magazín Architectural Review a největší evropský veletrh realit MIPIM, se tradičně ucházejí projekty z celého světa. V minulosti ji získaly například budovy Al Sharq Office Complex v Bahrajnu či Savings Bank „Middelfart“ v Dánsku.
Pražský Amazon Court, který vyrůstá v komplexu River City mezi dalšími projekty developera Europolis, již dokončenými Danube House a Nile House, má být dokončen letos. Dánská kancelář SHL vyprojektovala sedmipatrovou budovu se třemi podzemními podlažími, ve které bude k pronájmu více než 22 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch a 254 míst pro parkování. Tři metry vysoké kanceláře budou mít rozlohu 250 metrů čtverečních, zdvojené podlahy a otvíratelná okna.
Portfolio řízené společností Europolis tvoří více než 35 projektů v Rakousku, České republice, Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Rumunsku, Rusku a Ukrajině. Europolis se nyní účastní výběrového řízení na prodej pozemků ve východní části Rohanského ostrova.
Martin Mašek
Popisek: Takto předvádí budovu budoucnosti v pražském Karlíně vizualizace

Itronix GoBook Max
Jsou notebooky, na něž se stačí jen křivě podívat, a už míří do servisu. Jiné naopak snesou trochu tvrdší zacházení, a to hlavně díky kevlarovým nebo hořčíkovým krytům displeje. A pak je tu GoBook Max. Stroj, který přežije vyhození z okna jedoucího auta, koupel v potoce, pobyt na poušti během písečné bouře, vibrace za jízdy trabantem, přepravu Českou poštou, mrazivý chlad polárních oblastí, spalující horko afghánských planin, a dokonce i dlouhodobou interakci s dítětem.
Jiskrová bezpečnost umožní majiteli pracovat v potenciálně nebezpečném prostředí na leteckých linkách, blízko nebezpečných chemikálií nebo výbušných materiálů. Armádní verze mají hardwarové tlačítko pro režim stealth, kdy notebook nevydává téměř žádné záření v celém oboru spektra. Cena ovšem bohužel zcela odpovídá schopnostem.
GoBook Max v kostce
• procesor Pentium III 700MHz
• paměť RAM 128 - 512 MB
• protinárazově uložený odolný pevný disk 20 GB
• barevná dotyková obrazovka 10,4“ TFT
• integrovaná bezdrátová komunikace a výměnné komunikační moduly
• standardní sloty PC Card
• vodotěsná fluoreskující klávesnice
• touchpoint se dvěma tlačítky
• akumulátor LiIon 5400 Ah (58,3 H)
• konektory RJ11 a RJ45 pro integrovaný modem a síťovou kartu
• vestavěný mikrofon a reproduktor
• USB, sériový, paralelní a externí videoport
• ochranné rukojeti a popruhy
cena 3760 USD
Virtuální Slováček
Přenosné hudební přehrávače MP3 bobtnají, kapacita nahraných písniček roste na desítky gigabytů. Ale dál už by možná ani nemusela. Proč, ptáte se? Badatelský tým z University of Rochester se vydal opačnou cestou: zmenšuje hudební soubory. Povedlo se mu to až na tisícinu běžné empétrojky. Ovšem zatím jen u dvacetivteřinového klarinetového sóla. „Myslím, že jsme se dostali na absolutně nejmenší objem dat v reprodukci hudby,“ tvrdí profesor Mark Bocko. Spolu se studenty totiž v počítači vyvinul „reálný“ fyzikální model, vlastnosti hudebního nástroje a také virtuálního klarinetistu, jenž na základě zhuštěných informací hraje. Skoro jako člověk; počítač si prý z originálu nacvičí dechy i prstoklad.
Bocko dodává: „Možná že budoucnost není v nahrávání interpretů, ale v jejich reprodukování.“

Zázraky i bižu
Výrazné barvy a „ultraženské” střihy charakterizují kolekci dámského spodního prádla a plavek řecko-italské značky Luna pro jaro a léto 2008. Ta právě dorazila i do Česka. Klasickou černou a bílou doplňují v prádle tyrkysová, rudá barva korálů a jemně růžová, v další kolekci žlutá modrá a světle zelená. To vše v extravagantnějších střizích. Zázraky skutečně svede řada prádla Miracle, a to s poprsím. Díky patentovanému systému zvětšuje velikost košíčku podprsenky o jedno a půl čísla! Plavky jsou například zdobené korálky, jemnou bižuterií a potisky ovoce a květů.

Popisek:
V plavkách Luna se ocitla na bradlech Barbora Nesvadbová
© Anna Kovacic pro Style

BRAND24

Legenda na Hluboké.
Býval nejlepším šachistou na světě, dnes poráží amatéry v simultánkách a v politice dostává naloženo od těžkých ruských vah. Na zámku Hluboká Garri Kasparov vyhrál při simultánce všech 26 partií. Nejlepší s ním sehrál Václav Říman, syn ministra průmyslu, u jehož šachovnice strávil bývalý mistr světa i nejvíce času. Na snímku je za Římanem předseda Úřadu na ochranu osobních údajů Igor Němec, který si stál rovněž dobře, dokud ovšem nedošlo na propočet konkrétních variant. Garri Kasparov ukázal, že v šachu vidí dál.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).