Menu Zavřít

Krach podnikání nevadí

6. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Centa

BRAND24

PRAHA (men) - Centa, druhá největší realitní kancelář v Česku, skončila v konkurzu. Společnost se dostala do ekonomických problémů na začátku loňského léta, kdy uzavřela svou pražskou centrálu. Doposud se přihlásily desítky věřitelů. Správce konkurzní podstaty Pavel Čvančara nicméně předpokládá, že jejich počet ještě není konečný, stejně tak není doposud stanovena celková výše pohledávek. Jak říká, přesný počet věřitelů a výše dluhů se teprve bude zjišťovat. „Bude to zřejmé ze schůze věřitelů, na níž se tyto otázky budou řešit,“ tvrdí Čvančara. Schůze by se měla konat v průběhu února.
Konkurz vyhlásila sama realitní kancelář kvůli tomu, že nemohla dostát svým závazkům. Příčinou pro jeho vyhlášení byly podle majitele a jednatele Stanislava Kindla zpronevěřené peníze. „Jde o částku zhruba 26 milionů korun,“ uvedl pro ČTK a dodal, že zpronevěra se týká asi pěti lidí z managementu firmy. Z informací týdeníku EURO je zřejmé, že peníze klientů měly být vedeny na zvláštním účtu. Na tom ale chyběly.
Ekonomické problémy realitní kanceláře Centa nebránily jejímu majiteli Stanislavu Kindlovi v dalším podnikání ve stejném oboru. Devětadvacetiletý Kindl figuruje v současné době ve dvou firmách zabývajících se realitní činností - Corona CZ a West Islington Invest. Tu Kindl zaregistroval krátce poté, co se Centa dostala do potíží.
Novou kancelář, Realitní dům, si založil i bývalý zaměstnanec Centy Miroslav Bučko, který má ke Stanislavu Kindlovi blízko. Ještě než byla společnost Realitní dům zapsána v obchodním rejstříku, nabízela na svých internetových stránkách domy a byty označené logem Centy. Kromě toho bylo mezi informacemi o společnosti uváděno IČO totožné s IČO Centy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).