Menu Zavřít

Kouzlo Babišova modelu

19. 10. 2015
Autor: Euro

Bylo to velké drama hodné ČSSD, jíž občas zastřelí kmotra (Roman Houska), případně se do sebe po volbách pustí její dětský management (Sobotka vs. Hašek): dva dny jsme se minulý týden všichni večer u televize ptali, kam se sakra poděl olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, jehož si spolu s exministrem vnitra Ivanem Langerem vypůjčila policie? Teď už to víme: zatímco nechodil do práce, seděl skutečně na policii. Ta ho teď obvinila z podplácení.

Načež se Rozbořil zase vrátil do práce, což mu rok před krajskými volbami rozmlouvá vedení ČSSD včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se dokonce za hejtmanem vypravil až do Olomouce, kde se ho snažil celé odpoledne přesvědčit, že vést kraj jako obviněný muž sice dlouho nikomu nevadilo, teď se ale časy zle změnily: po nástupu Andreje Babiše do politiky, jenž z ní hodlá vyhnat všechny zloděje včetně svých bývalých kamarádů z ČSSD, je lepší být čistý. Protože co kdyby?

Rozbořil to evidentně nepochopil. Vedení ČSSD vzkázal, že je pouze obviněný a ještě nesedí, takže proč by zase nechodil do práce a zvlášť, když toho má tolik rozdělaného? Navíc policie se prý občas splete a stejně je to celé nedorozumění, které se vysvětlí. Samozřejmě: to samé tvrdí i Krejčíř, Rath a Janoušek. A policie se skutečně občas splete, někdy dokonce omylem zastřelí nevinného člověka.

Takže jen doufejme, že Rozbořil s Langerem aspoň seděli během svého „ztracení“ na jedné ze zmodernizovaných policejních stanic, kam „íčko“ kdysi nechal během své PR akce nainstalovat televize. Snad aby se policisté v práci tolik nenudili a nemuseli jezdit spát ve služebních autech, když už nemají na benzín. A mimochodem: hejtmanova výtka na adresu policie, že se občas splete, musela lahodit uším ministra vnitra ČSSD Milana Chovance. Právě on se s policisty velmi rád kamarádí, nebo aspoň v TV.

To vše by byl jen nudný politický kolorit, nebýt ovšem Babišova ANO. To ČSSD téměř porazilo už ve sněmovních volbách v roce 2013, načež ji rok nato skutečně deklasovalo v mnohých velkých městech v místních volbách. Od té doby ANO vede ve volebních průzkumech tak stabilně, že tomu lze věřit i při započtení jejich časté stoprocentní statistické chyby. Navíc právě Babiš nejen ČSSD před pár týdny ukázal, jak se podobné problémy řeší v nových stranách vůdcovského a podnikatelského typu.

Když nedávno do médií uniklo, jak moc vytěžuje v polostátních a poloměstských firmách svůj politický vliv podpořený Babišem místopředsedkyně ANO Radmila Kleslová, udělal s tím kápo ANO krátký čínský konec: poté, co i Kleslová podobně jako Rozbořil nepochopila, že se časy - aspoň na oko voličů - změnily, takže se zarputile nechtěla vzdát své stotisícové měsíční odměny od ČEZ, zvedl Babiš telefon, vytočil její číslo a za chvíli bylo po její smlouvě i místopředsednické funkci. Přesně tak to dělají i v Číně, kde ovšem s funkcemi často a navždy mizí i příslušní politici. U nás Babiš pěstuje měkčí model – zatím.

Voliči, kteří do skutečné i imaginární politické korupce projektují i všechny své osobní selhání a frustrace, to milují. Samozřejmě že už nevidí, že Babiš ve skutečnosti nechal Kleslové její nejdůležitější funkci šéfky pražského ANO a tudíž i pražského magistrátu, který „doktorka“ zezadu vede spolu s odsouzeným zastupitelem ČSSD Karlem Březinou.

Lidé se dosyta najedli divadla s místopředsednickou funkcí a smlouvou s ČEZ, falešné maso jim stačilo: Kleslová přišla o sto tisíc korun, což je v očích většiny Čechů pořád fůra peněz a tudíž i dostatečný trest. Že Kleslové další podobně vydělané tisíce zůstaly, už není důležité. Za rok ve volbách, až je bude za plentou znovu sužovat klasické volební dilema, koho nevolit, si ovšem lidé na Babiše, sto tisíc korun od ČEZ i Rozbořila rádi vzpomenou. A ANO bude znovu méně bolet.

eurokomentáře


Čtěte také další komentáře redaktorů časopisu Euro:

Velmi stará a zapomenutá dieselgate

Hazardní karty

BRAND24

Množte se, jak chcete

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).