Menu Zavřít

Korida v Hybernské

5. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Originální chutě v interiéru, jenž je lepší za tmy

Španělské etnické restaurace nejsou v Praze doposud pevně zakořeněny. Míním tím ony dobré s originálními surovinami a vyhraněnou autentickou kuchyní, takové aby pohledal. Před nedávnem se objevil nový podnik, který kromě několikerých prostor různého zaměření nabízí i více druhů regionálních kuchyní ze španělské části Iberského poloostrova. Pokrmy, jak je předkládá restaurace La Bodega v Hybernské ulici, jsou dle upoutávky „barevné a rafinované, ale i překvapivě prosté“.
Činžovní dům v Hybernské ulici, do výše patra obložený mramorem, zvenčí nijak nenavozuje atmosféru slunného poloostrova na jihu Evropy. Až když do La Bodegy vstoupíte, atakuje vás země koridy a flamenka plným zásahem.
Procházím přízemní prostorou, tapas barem, a nevím, kam dříve pohlédnout. Dobové fotografie krásných dívek vedle moderních obrazovek, chutě vzbuzující pult s lákajícími krajovými uzeninami, saláty a nakládanou zeleninou, oblaka vůní, linoucí se od pece v otevřené kuchyni. A navíc „masakr“ u stolků, v lokále není snad jediné volné místo. Tomu odpovídá i změť nejrůznějších zvuků, pokřiků a halasně pronášených monologů. Náboj jižního temperamentu je zřejmý, pro mne možná až příliš intenzivní. Stoupám proto vzhůru do restaurační části, kde jak doufám, bude přece jen klidněji. Velký prostor, členěný mocným sloupovím z naplocho uložených tenkých cihel (působí to příjemně a interiér se výrazně liší od cihlových sklepů pražských),je zalitý denním světlem z velkých výkladů. Sloupy dělí sál na části, z nichž ta u výloh je na nízkém pódiu. Pod protistěnou se nabízí řada stolků „dvojek“, u nichž jsou stejně jako na „stupínku“ vyplétaná křesílka. Střed patří stolům s bohatším založením, noblesně prostřeným a s polokřesly v černé a rudé kůži. Interiér dotváří krb s elegantním barem u jedné a reprodukce slavných altamirských býků na druhé čelní stěně. Mimochodem, „býčí kult“ má téměř monopol, stejné téma zobrazují například kopie Picassových grafik. Interiér zkrášluje i citlivá kombinace barev - antukové a béžové - v jemných valérech a pár hřejivých přírodních prvků, například hranička polen vedle pece.
Usedám, otevírám nabídku a vím, že budu potřebovat radu. S pomocí jedné ze servírek vybírám z dvojí úpravy bacalao (tak zde říkají sušené tresce ). V ostatním mám jasno a zbývá mi pár minut na to, abych se dostal „do nálady“. Je zřejmé, že La Bodega - alespoň její restaurace - je podnikem večerním. Ač se prvky interiéru snaží sebevíce, špinavý, umrněný dům, důrazně sem pronikající rozměrnými skly, ruší a připomíná nevlídnou ulici za okny. Je-li ukryt v milosrdné tmě, nálada má hned jiný náboj.
Jedna ze slečen servíruje gazpacho Andaluz - andaluskou studenou zeleninovou polévku. Mám ji rád, tím spíše, je-li připravena alespoň zčásti tak, jak připravena být má. Atraktivní je už její servis, podává se ve skleněném džbánku „přes led“. Krásně tak vynikne její barva a homogenita, vyhlíží více než lákavě. Odstín slunce, probouzejícího se nad vlnami moře, napohled hutná kompozice a kousky ledu, které se blýskají jako pravé diamanty, jednoho to svádí zhluboka se napít přímo ze skla. Přelévám polévku do bujonky a přidávám drobně pokrájenou zeleninu, která je umístěna při okraji podšálku tak, jak je předepsáno, málokde však dodržováno. Chtivě nořím lžíci do misky a těším se, zda chuťové variace gazpacha budou tak příjemné jako jeho vzhled. Sousto je to příjemně chladivé. V úvodu se však důrazně prosazuje razantní chuť zeleniny, mocně akcentovaná kořením. Důraz a poněkud jednosměrné ladění rozbije a zkrášlí až plovoucí drobné kostičky čerstvých paprik a cibule. Rozbijí onu poněkud samolibou a ostrou škálu a vnesou do ní prvky čerstvosti a žádoucího zjemnění. Teprve tak dostává tahle prazvláštní polévka správnou dimenzi. Bohužel, vzhledem k množství tekutiny bylo čerstvé zeleniny žalostně málo, bez ní byl dojem poloviční.
Po čas mezi chody, i ten byl „po španělsku“ delší, než je obvyklé, jsem s potěšením sledoval obě ženy na place. Co do profesionality neměly vážných úletů, zaujal mne spíše jejich naprosto odlišný projev. Jedna se proplétala mezi stoly vláčně, s ospalostí kotěte probuzeného uprostřed siesty. Druhá naopak sebevědomě, sošně. Ale také rázně a s projevem lehce nátlakové hry. Měl jsem z ní respekt, byť byla velmi příjemná. Právě ona mi předložila tresku - Bacalao al pil -pil. Vyhlížela už napohled vábně. Vysoký kus alabastrového masa, překrytý kůží, šedavou jako vody oceánu, barevná „výšivka“ zlehka grilované zeleniny a nezbytný pugét čerstvých salátových listů, lehce skropený „rosou“ blyštících se kapek. Pod tím se ještě rozlévala opalizující loužička oleje, žlutavá, s matnými oky na povrchu. Ryba byla báječná, sušením koncentrovaný van moře, rybího masa, podložen ještě solí, ozvláštňoval chuť masa, která sama o sobě je jen málo výrazná. Křehké plátky se lámaly snadno, pouhým dotekem a společně s kůží a zeleninou se slily v jeden vzácně chutnající celek. I když ne vždy. Zajímavé bylo zkoušet, jak se která zelenina k rybině chová. Zelená paprika přidala trochu hořkosti, ne kýžené, červená se zmocnila chuti a rybu potlačila, takže skutečně „na férovku“ se spolu porovnaly jen treska, kupodivu cibule a cuketa. Tahle varieta měla hladkost dívčí pleti i její jemnost. A samozřejmě si své řekl česnek. Maskován v horkém oleji předvedl tak sofistikovaný projev, jaký je u tohohle chuťového „dráčka“ jen málo obvyklý. Do spektra prohovořil jasně a bez kompromisu, necpal se však do popředí, jen srovnal vše v patru lahodící projev.
Taktak jsem se popral s dezertem. Lesní ovoce z pece - Frutos de bosque al horno - jsem si představoval jako žárem jen lehce ožehnutou kupku jahod, malin a borůvek, lehoulince poprášenou cukrem. Vůbec ne tonoucí v krému ze žloutků, alkoholu a bůhví čeho ještě, v čem ovoce tonulo. A navíc zasypané závějemi jemné cukrové moučky. Na takovou kalorickou bombu jsem už neměl kapacitu, vyzobal jsem proto jenom něco bobulí.
Účet, který zněl na 936 korun, jsem zaplatil bez lítosti. Báječná ryba, svěží gazpacho a jistě i zajímavý dezert, vše mělo výrazný prvek originality a jen místy drobný detail chyběl k naprosté spokojenosti. Tedy z jídla, s interiérem jsem se po celou dobu nedokázal úplně ztotožnit.

plus - autentický výraz kuchyně
mínus - zcela nezvládnutá teplota vína

kvalita x cena: 8

Restaurante La Bodega
Hybernská 32, 110 00 Praha 1
tel: +420 222 240 991
e-mail: labodega@labodega.eu, www.labodega.eu
Otevírací doba: Ne-Čt 11:00 - 24:00 Pá-So 11:00 - 02:00
Počet míst: restaurace 100, tapas bar 75, la bodega - sklep 70
Druh kuchyně: španělské regionální - katalánská, galicijská, kastilská, andaluská…
Přijímané platební karty: všechny obvyklé
Jídelní lístek: čeština, angličtina, španělština
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, španělština
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Chile, Itálie, Španělsko, Nový Zéland

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 52 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Chorrio, Salchichón, Lomo - klobásky chorrizo, salchichón, lomo „Ibérico“ 185 Kč
Pulpo al chef - chobotnice a la chef vařená v pivě a víně 285 Kč
Ensalada de espinaca - špenátový salát s pečenou paprikou, dušenými špenátovými listy, bůčkem a do zlatova opečenými plátky česneku 185 Kč
Sopa de picadillo - typická kuřecí polévka s kousky kuřecího masa, osmaženým bůčkem a vejcem na tvrdo 95 Kč
Paella mixta - rýže se zeleninou, kousky kuřecího masa a mořskými živočichy 335 Kč / 1 osoba
Paletilla de cordero - jehněčí lopatka z kastilské pece 680 Kč
Kuřecí stehno na cikánský způsob 265 Kč
Rollitos de lenguado al champagne - závitky mořského jazyka, plněné krevetkami na salse Champagne 590 Kč
Lesní ovoce z pece 285 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Veuve Cliquot Ponsardin Brut 1840 Kč
Analivia Verdejo Viura 520 Kč
Vermentino di Gallura reg. Sardegna 620 Kč
Maquehue Grand Chardonnay - Chile 980 Kč
Fransola Pago - Sauvignon Blanc 1460 Kč
Cloudy Bay Sauvignon Blanc Marlborough 1690 Kč
Da Casta Rosado 490 Kč
Yali, Carmenere - Chile 380 Kč
Viňa Albali, Crianza 520 Kč
Condado de Oriza, Reserva 640 Kč
Trivento Malbec Reserva - Argentina 730 Kč
Montepulciano d´Abruzzo, Farnese Opis reg. Abruzzo 940 Kč
BIN 28 Kalimna Shiraz Penfolds - Austrálie 1390 Kč
Faustino I., Rioja Gran Reserva 1580 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).