Menu Zavřít

Konzervativní investoři

24. 5. 2002
Autor: Euro.cz

IS ČS

CONTENT24

Největší tuzemský fond Sporoinvest minulý týden prolomil magickou hranici dvaceti miliard korun v objemu spravovaného majetku. „Letos průměrně rostl objem vložených prostředků v našich fondech o 800 milionů až miliardu korun měsíčně,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel Investiční společnosti České spořitelny (IS ČS) Petr Zapletal. Jednou z příčin těchto mimořádných přírůstků je podle Zapletala pokles úrokových sazeb a větší nabídka investičních produktů na pobočkách České spořitelny. Výnos z běžných a termínových depozit je natolik nízký, že motivuje ke hledání alternativních způsobů zhodnocení úspor. Sporoinvest je klasickým fondem peněžního trhu, který nabízí přiměřené zhodnocení při velice nízkém riziku investice. „Naši drobní investoři bývají dost konzervativní a hledají výnosy bez velkých výkyvů,“ dodal Zapletal s tím, že s určitým zobecněním lze položit rovnítko mezi typického klienta České spořitelny a individuálního investora do Sporoinvestu.
„Jsou tu ale velké rozdíly, někdo investuje deset tisíc a někdo zase deset milionů. Těch druhých máme samozřejmě méně,“ vysvětluje Zapletal. Celkově fond registruje přes sto tisíc podílníků. Pro investory s větší tolerancí k riziku existuje možnost vložit peníze do fondu Sporotrend, který má v portfoliu české, polské a maďarské akcie. „V pětiletém horizontu může jít o velice zajímavou investici. Po vstupu těchto zemí do Evropské měnové unie čekáme růst hodnoty společností obchodovaných na burze, což může přinést velké výnosy. Podobný vývoj proběhl v nám ekonomicky blízkých zemích EU, jako je Řecko a Španělsko,“ říká Zapletal. Pozornosti doporučuje i polské a maďarské dluhopisy – předpokládaný pokles úrokových sazeb by vedl k výraznějšímu zhodnocení takové investice. Ředitel Zapletal týdeníku EURO sdělil, že sám část vlastních prostředků investuje právě výše uvedeným způsobem.
Nejvíce rizikové, ale zároveň potenciálně nejvýnosnější jsou investice na akciovém trhu. Ve Spojených státech je běžné, že drobní investoři na burze přímo kupují vybrané akciové tituly, zatímco v našich podmínkách je to spíše výjimečné. Petr Zapletal není v případě české burzy velkým optimistou: „Budoucnost českého akciového trhu v současné podobě nevidím příliš růžově. Burza může být pohlcena větším celkem, může ji postihnout odchod dalších významných obchodníků. Problémem je také legislativní rámec. Kvalita příslušných zákonů je již docela slušná, avšak chybí jejich dobrá aplikace a vymahatelnost.“
Fondy Investiční společnosti ČS se distribuují výhradně prostřednictvím pobočkové sítě České spořitelny. V její nabídce lze nalézt i fondy ze skupiny Erste a nově i fondy Julius Baer (EURO 15/2002). Vzájemná konkurence mezi investičními možnostmi v nabídce spořitelny podle Zapletala nehrozí, jde prý naopak o vhodné doplnění nabídky investičních možností.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).