Menu Zavřít

Konečně obyvatelné

8. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Milovice - Mladá

BRAND24

PRAHA (em) - Braniborská ulice v bývalém vojenském prostoru Milovicích-Mladé přivítá do konce roku obyvatele dvou set nových bytů. Ty budou připraveny ve třech kompletně zrekostrovaných domech. Hlavním investorem stavby je obec Stará Lysá.
Průběh stavby, která měla být dokončena už letos v únoru, zkomplikovala novela zákona o obcích. Ta nedovolovala zastavit proti úvěru obecní majetek. Následkem toho chyběly na dokončení finanční prostředky. Obec se proto rozhodla problém řešit smlouvami o budoucím odkupu bytů. Každý nájemník při podepsání smlouvy zaplatí v průměru 300 tisíc korun jako zálohu na budoucí odkup bytu.
Po dvaceti letech přejde nemovitost do majetku nájemníka za symbolickou cenu. Obec v současné době eviduje zhruba 600 žádostí. Na stavbě bylo dosud proinvestováno 100 milionů korun, z toho 79 milionů pokryla dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Zbytek financí poskytl spoluinvestor firma Komunální consult..
Bývalý vojenský prostor Milovice - Mladá patřil armádě již od roku 1904 a do roku 1991 zde žilo přes 100 tisíc sovětských vojáků. Po jejich odchodu byla lokalita předána státu a poprvé v historii zanesena do katastrálních map. Až do roku 1996 byl prostor prázdný. Poté vytvořila města Milovice, Čelákovice a brněnská firma Vymyslicky akciovou společnost Boží Dar, která začala domy obnovovat a byty prodávat místním zájemcům. Kupující zaplatili za byt 3+1 o výměře 84 metrů čtverečních 2 845 500 korun, přičemž první splátka činila 346 200 korun a poté následují po dobu 20 let měsíční splátky 5462 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).