Menu Zavřít

Konec výroby sirek v Čechách

17. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Solo sirkárna mgr.

Jediný výrobce zápalek v Česku, sirkárna Solo v Sušici, do konce roku přestane vyrábět a propustí 55 ze současných 83 lidí. Transformuje se na obchodní firmu s 30 pracovníky. Výroba sirek je u nás dlouhodobě ztrátová. Podnik převede zařízení do asijských zemí, zřejmě do Indie, která je největším exportérem zápalek světa. Důvodem ukončení výroby je extrémně nepříznivý vývoj kurzu koruny a vysoké výrobní náklady. Navíc se letos výrazně zdražilo osikové dřevo, papírová lepenka, chemikálie, energie a mzdy. Nárůsty nemohla nahradit produktivita, úspory nákladů ani zvýšení cen zápalek. Zaměstnanci by mohli najít práci například ve firmách jako Solodoor, který patří do stejného holdingu, a působí přímo v areálu Sola, nebo chanovická HAAS Fertigbau, výrobci dřevěných prvků a domků.
Solo by mělo trvale kontrolu nad výrobou i nad 170 let starou ochrannou známkou s obrazem nůžek, jednou z nejznámějších a nejcennějších v ČR (vznikla roku 1839).
Podnik Solo sirkárna vyváží 85 procent produkce, loni prodal 400 milionů krabiček, meziročně téměř o pětinu méně. Výrobky vinou kurzu špatně konkurovaly indickým, čínským a pákistánským výrobcům. Světová nabídka zápalek je navíc vysoká. Do Evropy míří kromě asijských levnější zápalky z Běloruska, kde je výrazná nadvýroba.

BRAND24

Tabulka:
Historie Solo sirkárny (jediný akcionář Česká investiční a správcovská)
1839* sušický truhlář Vojtěch Scheinost zahájil výrobu prvních zápalek v Čechách
1895* registrace ochranné známky Klíč (The Key)
1946 * vznik státního podniku Solo Sušice
1992* založena akciová společnost Solo, později přejmenovaná na Solo Sušice
1997* Solo Sirkárna převzala od Sola Sušice divizi na výrobu zápalek
Pramen: ČTK

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).