Menu Zavřít

Konec naplánován

15. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Česká konsolidační agentura Mgr.

BRAND24

PRAHA (rek) – Vláda rozhodla o ukončení činnosti České konsolidační agentury (ČKA) do konce roku 2007. Předpokládá, že do té doby budou uzavřeny všechny významné privatizace a nastartovány poslední reformní kroky k ozdravení veřejných financí. Nezbytným předpokladem pro likvidaci agentury bude novela zákona o ČKA a s tím související změna ostatních právních norem. Ministerstvo financí má tuto novelu předložit kabinetu do konce září společně s harmonogramem kroků, podle nichž bude činnost ČKA postupně utlumována.
V novele zákona o ČKA, který by měl vstoupit v platnost v roce 2005, bude omezena možnost převádět další aktiva a závazky do ČKA. Po roce 2007 by pohledávky a závazky agentury nebo neukončené soudní spory řešilo ministerstvo financí. To do své správy převezme i dluhy Českých drah. Zatím ještě nebylo rozhodnuto, zda na ministerstvu vznikne nový odbor, který by pohledávky spravoval. „Do takových detailů to ještě propracováno není,“ potvrdil mluvčí ministerstva Marek Zeman.
V současné době již probíhá proces ukončení činnosti České inkasní. Ta by měla své působení skončit k 31. březnu 2005. Spravovala zhruba 29 miliard korun nebonitních pohledávek, zejména za bývalými podniky zahraničního obchodu. Podařilo se získat zhruba pět miliard korun. Právním nástupcem České inkasní se stane Česká republika, výkon jejích práv a povinností bude zajišťovat ministerstvo financí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).