Menu Zavřít

KOMUNISTICKÝ MINISTR ŠÉFEM

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Zbrojovka Brno

Akcionáři Zbrojovky Brno na náhradní mimořádné valné hromadě zvolili nové představenstvo ve složení Antonín Krumnikl, Vladimír Sisák a Pavel Jiroušek. Valná hromada snížila počet členů dozorčí rady z pěti na tři. Novými členy dozorčí rady za ak cionáře se stali Jiří Pyšný a Tomáš Vlček.

Předsedou představenstva firmy byl zvolen generální ředitel Zevety Bojkovice, bývalý komunistický ministr Antonín Krumnikl.

Mezi akcionáři byli i zástupci Zevety Bojkovice, která získala 47,24 procenta akcií Zbrojovky Brno od společností Veletržní finanční a Veletržní investiční fond BVV Invest.

Podle nového předsedy představenstva Krumnikla provádí nyní Zeveta ve Zbrojovce podrobný vnitřní audit. „Spojení obou firem přinese řadu efektů, které rozpracováváme, jak v oblasti civilní výroby, tak speciální, řekl Krumnikl.

V souvislosti se začleněním České republiky do NATO se firma chce zaměřit také na hlavní oblasti speciální výroby podle požadavků vyplývajících z úkolů ČR.

Osmapadesátiletý prof. ing. Antonín Krumnikl, DrSc. se narodil v Plzni v rodině hutního inženýra. Nejdříve pracoval jako havíř na Dole Hlubina, Ostrava (1958-1962). V roce 1959 vstoupil do komunistické strany (KSČ) a začal dálkové studium na Hornicko-geologické fakultě Vysoké školy báňské v Ostravě. V roce 1966 s e stal zástupcem vedoucího závodu 2 Dolu Hlubina v Ostravě, poté - až do roku 1975 - byl ředitelem Dolu Antonín Zápotocký v Orlové. V roce 1975 se stal prvním zástupcem generálního ředitele Ostravsko-karvinských dolů. V září 1988 byl jmenován ministrem paliv a energetiky ČSSR. Od června 1989 do dubna 1990 zastával funkci generálního ředitele První slezské banky v Opavě.

Během své komunistické minulosti dostal vyznamenání Za pracovní obětavost (1972), cenu Antonína Zápotockého (1977), Řád rudé hvězdy práce (1977), Řád rudého praporu práce (1985) a vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1988).

BRAND24

Kromě Zbrojovky Brno Krumnikl byl nebo je členem statutárních orgánů akciových společností Sipox International, Zeveta Group, Zeveta Bojkovice, Reward Invest, Kovohutě Břidličná a Russia Metaltrade.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).