Menu Zavřít

Kompletní v červnu

23. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Goodyear/Sava

BRAND24

PRAHA (tpk) – Očekávaná konsolidace v oblasti výrobců automobilových pneumatik pozvolna postupuje. Přispěje k ní v červnu i jednička v oboru, americká společnost Goodyear Tire & Rubber, která hodlá využít opci a odkoupit zbývajících dvacet procent akcií ve slovinské firmě Sava Tires za 52 milionů dolarů.
Goodyear v současnosti vlastní v Sava Tires prostřednictvím své evropské pobočky Goodyear Dunlop Tires osmdesátiprocentní podíl. Opce byla předmětem původní smlouvy s podnikem podepsané v roce 1998, kdy Goodyear ve slovinské společnosti získal za 96 milionů dolarů 60 procent. Další pětinu koupil předloni za 38 milionů.
Goodyear Tire & Rubber vlastní v Evropě čtyři výrobní podniky. Kromě Sava Tires v Kranji je to v polské Debici a v tureckých městech Izmit a Adapazari. „Posuzovali jsme z investorského hlediska několik jiných lokalit, ale zatím jsme se nerozhodli, jak a kdy podnikneme další kroky,“ uvedl Henrik Sylvest, generální ředitel společnosti Goodyear pro střední a východní Evropu. Letos hodlá společnost Goodyear v Evropě vyrobit přes 84 milionů pneumatik, přičemž 40 procent z nich má vzniknout v nízkonákladových provozech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).