Menu Zavřít

Komise chce nezávislou regulaci

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

vodárenství

BRAND24

Představitelé DG Regio pro dotační politiku z Evropské komise (EK) požadují po České republice zřízení nezávislé regulační instituce ve vodárenství. Její existencí podmiňují získání evropských dotací v novém programovacím období 2014 až 2020. Podle ředitelky odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Hany Randové se hraje o podobnou částku jako v dosavadním dotačním období. Ve hře je 40 miliard korun.
Záměr se nelíbí provozovatelům vodovodů a kanalizací sdružených v organizaci SOVAK ČR. „Pokud podlehneme tlaku EK a zavedeme novou regulační instituci, musíme se připravit na armádu úředníků a poradců,“ uvedl předseda organizace František Barák. Ministerstvo životního prostředí navrhuje situaci řešit přesunem kompetencí v oblasti kontroly cen vody z municipalit na Energetický regulační úřad. Randová uvedla, že nyní čekají ministerstvo a komisi jednání u kulatého stolu, kde by se měla pozice Česka vyjasnit. V argumentaci Randová souhlasí s Barákem, podle něhož je nyní regulace dostatečná. Dodala, že v řadě zemí unie navíc regulátor neexistuje.
V České republice působí přes 5300 vlastníků vodárenské infrastruktury. Nová instituce by podle organizace SOVAK ČR musela být schopna v závěru roku prověřit kalkulace cen vodného a stočného ve všech těchto případech. Pro srovnání například největší vodárenský regulační úřad ve Velké Británii reguluje pouze 30 vodárenských společností a přitom zaměstnává 40 zaměstnanců a řadu konzultantů. (čap)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).