Menu Zavřít

Kolonizátor Východu

12. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Jsem líný učit se česky, říká prezident společnosti LLP Group

Mohl být profesionálním hráčem na hoboj, filozofem, psychologem, spisovatelem, hudebním redaktorem, nebo třeba profesorem na univerzitě. Brita Adama Bagera však zlákal svět informačních technologií, takže nakonec v roce 1992 založil v Praze společnost London Logic Praha (LLP), která během následujících let expandovala do dalších šesti východoevropských zemí. „Před jedenácti lety mi na založení firmy stačilo pět tisíc dolarů,“ vzpomíná pětačtyřicetiletý prezident firmy, jejíž obrat pravidelně přerůstá dvě stě milionů korun.

Vzdálený vesmír.

Po studiích psychologie a filozofie na Oxfordské univerzitě se Bager začal věnovat muzice. Pracoval jako hudební redaktor v rozhlase pro BBC 3 a zároveň si přivydělával hraním v ulicích Londýna. „Chtěl jsem se stát profesionálním muzikantem a tvrdě jsem cvičil,“ vypráví o začátcích své kariéry, „Je to obor, ve kterém není moc peněz, ale stejně dodnes hudbu miluji a amatérsky hraju třeba na hoboj.“ Také proto se později prostřednictvím své firmy rozhodl podporovat mladé české a slovenské muzikanty - LLP Group je partnerem soutěže Talent roku, jejíž vítězové dostávají roční stipendium na Královské hudební akademii v Londýně.
Bagerovy kroky poté zamířily do oboru informačních technologií, přestože s jeho studiem ani rozhlasovými začátky toho tento obor příliš společného nemá. „Technologie je od psychologie i hudby vzdálená snad milion mil,“ přiznává šéf LLP Group. Pozice, na níž v IT začínal, je patrně ještě vzdálenější. V roce 1981 Bager nastoupil do Bank of England jako programátor, později přesídlil do firmy Hoskyns, jež je součástí společnosti Cap Gemini. Tam vystřídal několik postů od programování přes analýzy až k pozici konzultanta. Změnu zaměstnání vysvětluje jednoduše: „Cítil jsem, že práce v centrální bance trochu omezuje kreativitu.“

Poprvé v bloku.

V průběhu roku 1987 byl Adam Bager svým zaměstnavatelem vyslán do Maďarska, aby se ve společnosti Videoton podílel na zavedení podnikového programu. „Byla to první implementace softwaru pro výrobní firmy v bývalém sovětském bloku,“ popisuje svou tehdejší práci. Místo plánovaných tří měsíců nakonec v Maďarsku vydržel téměř tři roky, což s odstupem považuje za obrovský zdroj zkušeností. „Měl jsem tam tolik odpovědnosti i vlivu na zavádění softwaru jako nikdy předtím,“ říká. Díky prodlouženému pobytu se navíc Bager naučil poměrně obstojně maďarsky. „Bylo nutností pokusit se zvládnout jejich velice zvláštní řeč. Ne pro práci, ale pro tamní život. Dnes už je doba jiná a anglicky mluví řada lidí, ale tehdy to bylo jiné,“ dodává na vysvětlenou.
Na začátku devadesátých let se na dva roky vrátil do Anglie, kde pracoval pro společnost Coopers & Lybrand, ale už v roce 1992 založil v Československu vlastní firmu. „Praha mě naprosto uchvátila svou krásou - je to nejhezčí město v celém regionu střední Evropy. Navíc vzhledem k úplně nové ekonomice jsem tu cítil velkou šanci pro podnikání. Téměř nikdo tady v tomto oboru nebyl,“ uvádí. LLP v tuzemsku začala aplikovat finanční a obchodní software společnosti SunSystems, později rozšířila působnost i na další informační podnikové systémy. Pustila se dokonce do vývoje vlastních produktů, například softwaru pro měření a účtování stráveného času na projektech s názvem Time @ Work.
Po rozdělení Československa se bratislavské zastoupení stalo první zahraniční pobočkou LLP, která v té době přidala ke svému jménu dovětek Group. Následovala expanze do již známé Budapešti, poté do Rumunska, Chorvatska, Bulharska a Polska, v nejbližší době Adam Bager plánuje otevření pobočky v Bělehradě. V LLP Group její zakladatel nyní vlastní 80 procent akcií, zbylých dvacet drží jednatelka budapešťské pobočky Darina Némethová. Ta oceňuje hlavně Bagerovu všestrannost a výkonnost. „Okamžitě si mě získal svým způsobem jednání a vystupováním opravdového anglického gentlemana,“ prohlašuje Némethová. Na druhou stranu svému šéfovi někdy vyčítá impulzivnost, která prý vyplývá z jeho povahy.

Kosmopolitní Brit.

Ačkoliv již šestnáct let žije Bager ve východní Evropě a narodil se v německém Hostertu, považuje se stále nejvíce za Brita. „V Německu jsem žil asi čtyři roky, když tam otec sloužil na britské vojenské základně. I když jsem velkou část svého života strávil v cizině, stále se nejvíc cítím Angličanem,“ svěřuje se. Jeho dlouholetý přítel Tony Scotland tvrdí, že Bager naprosto postrádá jakoukoliv povýšenost, naopak prý zvládá dělat několik věcí najednou, a přitom všechny dobře. „Soutěživost, odvaha podstupovat riziko a schopnost předvídat jsou hlavním důvodem jeho úspěšného podnikání,“ charakterizuje Bagerovy přednosti Scotland.
Na rozdíl maďarštiny se ředitel LLP Group za jedenáct let života v Praze česky nenaučil. „Jsem líný učit se váš jazyk, zvlášť když tady hodně lidí mluví dobře anglicky,“ přiznává omluvně. Jeho kolegové však mají zato, že se také češtině vyhýbá, neboť chce angličtinu zachovat ve firmě jako komunikační standard.

CONTENT24

Pobočky objíždějte na kole.

Filiálky jeho společnosti jsou rozmístěné po celé východní Evropě, ale to Adamu Bagerovi nevadí. Může si totiž pořádně užít jeden ze svých koníčků: jízdu na kole. V létě před třemi roky se rozhodl objet na bicyklu všechny tehdejší pobočky LLP Group a během cesty urazil více než 1300 kilometrů. Během cesty ale s prací nepřestal. „Díky mobilnímu telefonu a notebooku jsem byl takřka neustále ve spojení s kolegy,“ podotýká. Nemá auto, a dokonce ani nevlastní řidičský průkaz, protože „nikdy necítil potřebu je řídit“. Cestuje především letadlem, po Praze se pohybuje pěšky, na kole a taxíky. „Ještě rovně, doprava. Na to má čeština zatím stačí,“ směje se.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).