Menu Zavřít

Kolín startuje, Takada jde do Loun

4. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Japonské investice

BRAND24

PRAHA (han) – Středočeský Kolín vstoupí tento týden mezi automobilová města, svůj závod na výrobu malých aut tu totiž začnou budovat Toyota s Peugeotem. Na položení základního kamene se přijede podívat opravdová honorace – prezidenti Toyoty a koncernu PSA Peugeot Citroën Fujio Cho a Jean-Martin Folz a předseda vlády Miloš Zeman. Sekundovat jim bude starostka Kolína Zdeňka Majerová.
Už minulý týden přitom přišel za vidinou dodávek pro novou továrnu další japonský investor. Společnost Takada Industries postaví v Lounech závod na výrobu přesných funkčních komponentů a příslušenství, která budou součástí multifunkčních elektrických spínačů, zámků zapalování, bezpečnostních pásů a řídících pák pro automobilový průmysl.
„Takada má v plánu proinvestovat kolem 150 milionů korun a vytvořit minimálně 50 pracovních míst. Výstavba nového závodu by měla být zahájena na konci července letošního roku na ploše asi čtyř hektarů. V polovině roku 2003 by měla být spuštěna zkušební výroba a na říjen téhož roku je plánováno zahájení plného provozu,“ řekl Luboš Lukasík, projektový manažer CzechInvestu.
„Průmyslový park v Lounech byl vybrán po pečlivé analýze několika nabízených lokalit v severních Čechách. Jeho výhodou je malá vzdálenost od Prahy, velmi dobře připravená infrastruktura a také blízkost Lovosic, kde se staví nový závod japonské společnosti Tokai Rika, která patří mezi hlavní zákazníky Takady,“ říká Luboš Lukasík.
Takada Industries je významným výrobcem plastových součástek pro automobilový průmysl. V roce 1971 zahájila Takada Industries spolupráci s firmou Tokai Rika, která patří k jejím nejvýznamnějším zákazníkům a je jedním z předních subdodavatelů multifunkčních elektrických spínačů, zámků zapalování, bezpečnostních pásů a řídících pák pro Toyotu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).