Koishi

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Jedna z prvních kvalitních brněnských restaurací pořád patří mezi nejlepší v celém Česku

Simona Elsnerová a Ján Martinkovič, sympatičtí majitelé Koishi, o svém podniku neradi mluví jako o sushi restauraci. Logicky: špičkové japonské sushi tvoří jen část jeho menu, neméně důležité jsou totiž v restauraci i nesyrové mořské a sladkovodní ryby nebo mořské plody.

Třeba velké, fantasticky šťavnaté a krásně slané ústřice podávané s citronem a sójovou omáčkou. Pocházejí z Irska, odkud je po dvou letech převážejí na finále do Bretaně, a samozřejmě chutnají úplně jinak než většina ústřic, které jste kdy jedli. Na začátek celovečerní hostiny ve špičkové rybí restauraci vás máloco nakopne tak jako právě kombinace ústřic vonících celým mořem a sklenky něčeho šumivého, suchého a pěkně řízného.

V Koishi berou jídlo jako „meditaci“, což v tomto případě neznamená laciný prázdný slogan.

A kromě očisty duše a těla, pro niž je jak dělaný i interiér restaurace, to znamená především prvotřídní, čerstvé a také perfektně zpracované suroviny. Takže třeba jesetera v Koishi kupují od Čecha žijícího ve Vídni, který má sádky kolem rakouské metropole. K sushi vám zase pozorná obsluha přinese alsaské bílé cuvée Mittnacht namíchané právě k sushi.

I to je pro Koishi velmi typické: delikátní ryby mnoha chuťových nuancí i konzistence si žádají delikátní vinnou kombinaci, jak ostatně dobře věděl i agent James Bond: jen barbar a zločinec si dá k rybě chianti. Koishi je v Brně taková instituce, že si Elsnerová ještě pamatuje, že v Údolní ulici, kde podnik sídlí, bývalo pusto. Dnes tu kromě výborné vinotéky Petit Cru, patřící ke Koishi, najdete i La Bouchée nebo další lepší vinotéku.

K pustu na ulici ovšem patřilo i pusto v gastronomickém povědomí mnohých místních, přinejmenším ohledně exotického sushi. Někteří vraceli ryby s tukem jako defektní bůček, zatímco pro Japonce platí naprostý opak: čím víc tuku na rybě, tím větší specialita. „Náš japonský sushi master to neuměl vůbec pochopit, pro ně je ryba s tukem lahůdka,“ usmívá se Martinkovič.

Zkuste proto v Koishi kombinaci různých a všelijak upravených ryb, ať můžete v klidu porovnat jejich chutě a najít svou nejoblíbenější. Perfektně se na to hodí třeba velký talíř sashimi s tuňákem, mořským vlkem, kamčatským krabem a lososem, to vše v různých úpravách. Třeba jemný a šťavnatý mořský vlk zabalený do mořské řasy je delikatesa, jenže neméně dobrý je i marinovaný mořský vlk nebo modrohlav. Takzvaná butterfish, což pro rybu jistě není úplně nejlepší jméno, je pro některé lidi postrachem. V Koishi ji podávají jen lehce ožehnutou a věřte, že chutná skvěle!

A stejně tak i asijsky ostrá a štiplavá Tom Yam polévka z krevet, kalamárů, hub a bylinek. A ještě zpět k již zmíněnému jeseterovi: ten podávají s lanýžovou raviolou a silným hovězím vývarem podlitým sépiovým inkoustem. Kombinace je to perfektní: lanýž zjemňuje jinak výrazné chutě ostatních ingrediencí a výsledkem je mozartovská harmonie, řekl by někdo lyričtější než já. A to včetně servírování jídel; na estetické stránce si v Koishi zakládají stejně bedlivě jako na chuťové, ostatně nejdřív vždy jíme očima.

Japonská kuchyně má samozřejmě ještě jednu zásadní výhodu: protože stojí na rybách a jejich buď syrové, nebo velmi čisté a netučné úpravě, můžete klidně jíst celý večer a domů stejně nikdy nepůjdete přejedení. Ostatně právě Japonci se nedožívají nejvyššího věku na světě náhodou, smetanová svíčková s knedlíky není to pravé. V rybí restauraci to pak znamená, že můžete menu bez starostí vyzkoušet odshora dolů. A to včetně různých sushi, která v Koishi tvoří zhruba polovinu jídel. Ohledně sushi vyznávají v restauraci tradici i modernu, takže můžete směle experimentovat.

A nemusíte se ničeho bát, vždycky totiž zůstanete ve zkušených rukou. Zatímco o přípravu sladkovodních ryb se v Koishi stará šéfkuchař Petr Fučík, sushi tu šéfuje Noritada Saito, jenž se mu věnuje téměř čtyřicet let. V menu můžete vybírat z jednotlivých položek i velkých setů a v případě zájmu o kombinaci s vínem vše konzultovat s poučenou obsluhou.

A ještě jedna důležitá věc: Koishi je samozřejmě tuzemská rybí instituce, o tom žádná. To ale určitě neznamená, že v menu, jež se mění zhruba každé dva měsíce, nenajdete i nerybí položky. Třeba delikátní kachnu nebo telecí brzlík. I proto se sem vždy vyplatí zajít.

Koishi ? Údolní 11, Brno ? t: 777 564 744 ? e: koishi@koishi.cz ? www.koishi.cz ? šéfkuchař: Petr Fučík ? sushi master: Noritada Saito


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
V Česku je již 131 dobíjecích stanic pro elektroauta
Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů
Co když se vám cestou z dovolené ztratí či poškodí zavazadla?
Auta
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy…
BMW poprvé ukazuje novou generaci řady 3. Zatím ale jako maskovaný prototyp
Seat Ibiza 1.0 TGI na brzdě: Jak se liší parametry při spalování CNG a benzinu?
Za stočený tachometr pokuta až půl milionu? Ministerstvo chce vytloukat klín klínem
Jaká jsou nejoblíbenější auta v zemích Evropy? O Octavii se zákazníci perou nejen u nás
Technologie
Přehled: Co byste měli vědet o hrubé a superhrubé mzdě?
Specifikace GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti prozrazeny. Nvidia asi vydá obě najednou
Prodeje GPU pro těžbu klesly o 94 %, přesto měla Nvidia v Q2 tržby 3,12 miliardy $
Rusko chce recyklovatelné rakety, jako má Elon Musk
Cnews FM #205: Právo, morálka a hranice cenzury nejen v IT [podcast]
Hry pro příležitostné hráče