Koishi

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Jedna z prvních kvalitních brněnských restaurací pořád patří mezi nejlepší v celém Česku

Simona Elsnerová a Ján Martinkovič, sympatičtí majitelé Koishi, o svém podniku neradi mluví jako o sushi restauraci. Logicky: špičkové japonské sushi tvoří jen část jeho menu, neméně důležité jsou totiž v restauraci i nesyrové mořské a sladkovodní ryby nebo mořské plody.

Třeba velké, fantasticky šťavnaté a krásně slané ústřice podávané s citronem a sójovou omáčkou. Pocházejí z Irska, odkud je po dvou letech převážejí na finále do Bretaně, a samozřejmě chutnají úplně jinak než většina ústřic, které jste kdy jedli. Na začátek celovečerní hostiny ve špičkové rybí restauraci vás máloco nakopne tak jako právě kombinace ústřic vonících celým mořem a sklenky něčeho šumivého, suchého a pěkně řízného.

V Koishi berou jídlo jako „meditaci“, což v tomto případě neznamená laciný prázdný slogan.

A kromě očisty duše a těla, pro niž je jak dělaný i interiér restaurace, to znamená především prvotřídní, čerstvé a také perfektně zpracované suroviny. Takže třeba jesetera v Koishi kupují od Čecha žijícího ve Vídni, který má sádky kolem rakouské metropole. K sushi vám zase pozorná obsluha přinese alsaské bílé cuvée Mittnacht namíchané právě k sushi.

I to je pro Koishi velmi typické: delikátní ryby mnoha chuťových nuancí i konzistence si žádají delikátní vinnou kombinaci, jak ostatně dobře věděl i agent James Bond: jen barbar a zločinec si dá k rybě chianti. Koishi je v Brně taková instituce, že si Elsnerová ještě pamatuje, že v Údolní ulici, kde podnik sídlí, bývalo pusto. Dnes tu kromě výborné vinotéky Petit Cru, patřící ke Koishi, najdete i La Bouchée nebo další lepší vinotéku.

K pustu na ulici ovšem patřilo i pusto v gastronomickém povědomí mnohých místních, přinejmenším ohledně exotického sushi. Někteří vraceli ryby s tukem jako defektní bůček, zatímco pro Japonce platí naprostý opak: čím víc tuku na rybě, tím větší specialita. „Náš japonský sushi master to neuměl vůbec pochopit, pro ně je ryba s tukem lahůdka,“ usmívá se Martinkovič.

Zkuste proto v Koishi kombinaci různých a všelijak upravených ryb, ať můžete v klidu porovnat jejich chutě a najít svou nejoblíbenější. Perfektně se na to hodí třeba velký talíř sashimi s tuňákem, mořským vlkem, kamčatským krabem a lososem, to vše v různých úpravách. Třeba jemný a šťavnatý mořský vlk zabalený do mořské řasy je delikatesa, jenže neméně dobrý je i marinovaný mořský vlk nebo modrohlav. Takzvaná butterfish, což pro rybu jistě není úplně nejlepší jméno, je pro některé lidi postrachem. V Koishi ji podávají jen lehce ožehnutou a věřte, že chutná skvěle!

A stejně tak i asijsky ostrá a štiplavá Tom Yam polévka z krevet, kalamárů, hub a bylinek. A ještě zpět k již zmíněnému jeseterovi: ten podávají s lanýžovou raviolou a silným hovězím vývarem podlitým sépiovým inkoustem. Kombinace je to perfektní: lanýž zjemňuje jinak výrazné chutě ostatních ingrediencí a výsledkem je mozartovská harmonie, řekl by někdo lyričtější než já. A to včetně servírování jídel; na estetické stránce si v Koishi zakládají stejně bedlivě jako na chuťové, ostatně nejdřív vždy jíme očima.

Japonská kuchyně má samozřejmě ještě jednu zásadní výhodu: protože stojí na rybách a jejich buď syrové, nebo velmi čisté a netučné úpravě, můžete klidně jíst celý večer a domů stejně nikdy nepůjdete přejedení. Ostatně právě Japonci se nedožívají nejvyššího věku na světě náhodou, smetanová svíčková s knedlíky není to pravé. V rybí restauraci to pak znamená, že můžete menu bez starostí vyzkoušet odshora dolů. A to včetně různých sushi, která v Koishi tvoří zhruba polovinu jídel. Ohledně sushi vyznávají v restauraci tradici i modernu, takže můžete směle experimentovat.

A nemusíte se ničeho bát, vždycky totiž zůstanete ve zkušených rukou. Zatímco o přípravu sladkovodních ryb se v Koishi stará šéfkuchař Petr Fučík, sushi tu šéfuje Noritada Saito, jenž se mu věnuje téměř čtyřicet let. V menu můžete vybírat z jednotlivých položek i velkých setů a v případě zájmu o kombinaci s vínem vše konzultovat s poučenou obsluhou.

A ještě jedna důležitá věc: Koishi je samozřejmě tuzemská rybí instituce, o tom žádná. To ale určitě neznamená, že v menu, jež se mění zhruba každé dva měsíce, nenajdete i nerybí položky. Třeba delikátní kachnu nebo telecí brzlík. I proto se sem vždy vyplatí zajít.

Koishi ? Údolní 11, Brno ? t: 777 564 744 ? e: koishi@koishi.cz ? www.koishi.cz ? šéfkuchař: Petr Fučík ? sushi master: Noritada Saito

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
9 rizikových suvenýrů, které si raději z dovolené nevozte
10 ekologických „kazítek“, která prodražují provoz auta
Kvíz: Poznáte tato auta podle fotografie?
Češi si s GDPR neví rady, až 65 % e-shopů stále není připraveno
Hypoték se poskytuje méně. Proč?
Auta
Video: Podívejte se, jak se má správně řídit staré Porsche …
Na návštěvě Jaguar Land Rover Classic Centre v Essenu. Tak trochu jiný „showroom“
Obytný VW California slaví 100 000 exemplářů vyrobených v továrně v Hannoveru
Hamburk zavírá dvě ulice dieselům, lidé čekají chaos. Totální nesmysl, tvrdí odborník
Škoda Karoq má dalšího sourozence. Nový Volkswagen Tharu ale nemíří jen do Číny
Technologie
Technologie VDC-M: ztrátová komprese obrazu mezi GPU a displejem bude i v mobilech
Jak si může důchodce zvýšit příjmy?
Cnews FM: Kelly Family Link je v Česku, Zuckerberg byl v Evropském parlamentu [podcast]
Kvíz: Smartphony jsou si čím dál víc podobné. Dokážete je od sebe rozeznat?
Osmijádrové procesory Coffee Lake mají spotřebu 80 nebo 95 W, Intel prozradil TDP
Hry pro příležitostné hráče