Menu Zavřít

Koho štve Štvanice?

10. 2. 2012
Autor: Euro.cz

Veřejné zakázky

BRAND24

Známý vltavský ostrov se má proměnit v otevřené sportovní a rekreační centrum pro Pražany. Slibuje to pražský magistrát, který na konci ledna učinil pro tuto proměnu první krok. Podle všeho ale nikoli správným směrem.
„Výzva k předložení cenové nabídky v zadávacím řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu“, jejímž předmětem je zpracování studie Ostrov pro Prahu, totiž pobouřila odborníky. Podle nich se nabízí spekulace, že jde buď o zakázku někomu „ušitou na míru“, nebo prozrazuje naprostou bezradnost odpovědných představitelů magistrátu. Na předložení cenové nabídky měli totiž potenciální zpracovatelé studie jediný týden, na zpracování studie samotné pak mají čas do konce března.
Z informací, které se v listině objevily, je patrné, že zadavatel nemá jasno v tom, co vlastně chce. „Já bych to přirovnal k situaci, kdy přijdete třeba do prodejny automobilů a řeknete, že chcete nějaké auto,“ říká architekt Adam Gebrian. V informacích o předmětu zakázky, které společně s celou výzvou po týdnu zmizely z internetových stránek magistrátu, totiž konkrétní požadavky nejsou. Neznámým zůstává také složení komise, která nabídky bude hodnotit. Rozhodnout má jediné kritérium – nejnižší cena.
Odborníci tvrdí, že rozvoj takto významného území Prahy vyžaduje podstatně rozsáhlejší diskusi. Měl by s ní přijít sám primátor a měli by se jí účastnit jak architekti, tak veřejnost. „Existuje také architektonická soutěž, která má několik stupňů, a to ideovou i projektovou, a tam je prostor na to ujasnit si, jaké řešení by bylo nejlepší. Nejde přitom o nic nákladného – tato část představuje jen asi desetinu nákladů. U nás se to tak nedělá a pak na výsledném projektu v závěru město prodělává mnohem více,“ tvrdí Gebrian.
Ředitel odboru evidence, správy a využití majetku Radek Svoboda, který jedná jménem zadavatele, nebyl minulý týden k zastižení. Podle mluvčí magistrátu Terezy M. Krásenské jde ale v této fázi teprve o první ekonomickou studii a další zpracování má přijít až následně. „Protože jde o zakázku malého rozsahu, je v pořádku, že čas na podání nabídky byl omezen na jeden týden,“ říká Krásenská.
Způsob, jakým magistrát hodlá hledat nové využití Štvanice, překvapil také Českou komoru architektů (ČKA). Ta však zatím oficiální stanovisko nevydala. „Nechceme se unáhlit, nejprve si chceme ujasnit, o co jde, a proto chceme hovořit s panem Svobodou,“ uvedla Markéta Pražanová, mluvčí ČKA.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).