Menu Zavřít

KOHO JE BANKA HANÁ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Žaloba akcionáře

Ačkoliv převzetí Banky Haná Investiční a Poštovní bankou proběhlo již koncem loňského roku, leží na valné hromadě, která převzetí schválila, žaloba jednoho z akcionářů Banky Haná.

Mezi hlavními akcionáři BH, tedy mezi Investiční a Poštovní bankou a její stoprocentně dceřinou společností Domeana, došlo podle textu žaloby Milana Černocha, kterou podal koncem loňského roku obchodnímu soudu, k jednání ve shodě (§ 66a Obchodního zákoníku). IPB je ovládající osobou Domeany a v době konání valné hromady vlastnila stoprocentní podíl v Domeaně. Proto měly obě společnosti povinnost oznámit tuto skutečnost písemně Středisku cenných papírů, což podle Černocha učinily nikoliv do tří dnů, jak ukládá Obchodní zákoník, ale až čtyři dny před konáním valné hromady. Přitom ze samotných údajů Banky Haná o akcionářích vyplývá, že jak IP B, tak Domeana byly jejími akcionáři již k 31. prosinci 1997.

Důsledkem toho podle něho je, že hlasovací práva, jichž se prodlení se splněním oznamovací povinnosti týká, nesmějí být vykonávána po dobu jednoho roku od porušení oznamovací povinnosti. Oba hlavní akcionáři Banky Haná proto v den valné hromady nes měli vykonávat hlasovací práva spojená s jejich akciemi.

Na valné hromadě tak bylo podle Černocha přítomno pouze zhruba 18 procent akcionářů majících hlasovací práva, což je méně než zákonem a stanovami požadovaný podíl 30 procent základního jmění pro usnášeníschopnost. Veškeré závěry valné hromady jsou tedy podle něho neplatné, tedy i schválení prodeje banky IPB.

BRAND24

„IPB v celém procesu integrace Banky Haná spolupracovala s divizí společnosti Erst & Young, která má největší zkušenosti s prováděním takových akvizic v ČR. Součástí celého projektu bylo i udělení souhlasu ČNB k prodeji části Banky Haná a skutečností zůstává, že ČNB souhlas udělila, prohlásil v reakci na žalobu mluvčí IPB Jan Rezek. Nikdy však podle něho nelze vyloučit, že někdo z akcionářů podá žádost na neplatnost usnesení valné hromady. „Přesto musím znovu zdůraznit, že při realizaci projektu sloučení byly, jsou a budou respektovány zájmy všech akcionářů, dodal Rezek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).