Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

DVB-T končí, jsou budoucností internetové televize?

Lidé si stěžují, že v té televizi vlastně nic nedávají, a postupně se učí bavit se jinak.…

Blíží se oslavy čínského nového roku 2019 ve znamení zemského vepře 25.- 28.1.2019

Široké veřejnosti se v Praze, Ostravě a Olomouci představí nevšední kultura Číny, její…

Potřebujete dodávku na přepravu materiálu? Půjčte si ji

Občas se stane, že potřebujete přepravit materiál, hotové produkty, nářadí či jiné věci z…

Klasika s vyhlídkou

16. srpna 2017, 00:00 - Petr Holec
16. srpna 2017, 00:00

Střešní restauraci v InterContinentalu chce luxusní hotel vrátit na gastronomickou mapu Prahy

Hotel InterContinental býval nejluxusnější a také nejdražší pražský hotel. Automaticky tu bydleli slavní herci i popové hvězdy a stejně tak státníci. A neméně exkluzivní bývala i zdejší restaurace s centrálním krbem a souborem dřevěných plastik s názvem Začarovaný les. Hodovali tady nejen velký italský jedlík Pavarotti nebo američtí klauni Kiss. Jenže koncem 90. let začal lehce brutální betonový hotel, dostavěný v roce 1974, ztrácet dech i exkluzivitu.

Celý ten Začarovaný les tak zůstal trochu začarovaný v minulosti. To chce nyní změnit renovovaná restaurace Zlatá Praha, k níž patří i prostorná střešní terasa s výhledem na letenský Hanavský pavilon, Pražský hrad i Staré Město. Právě ta je zdejší největší komparativní výhodou, jak by řekli ekonomové: Praha má střešních restaurací pořád nedostatek.

Nový interiér dostala i vnitřní část Zlaté Prahy. Vše je nápadně lehčí a světlejší podobně jako moderní kuchyně. Tu v restauraci nově vede kuchařský světoběžník Roman Dolejš: důraz je kladen na české suroviny a moderně pojatou českou kuchyni, kdy foie gras mezi předkrmy jsou spíš francouzskou výjimkou potvrzující domácí pravidlo; menu totiž jasně dominují jídla jako králičí roláda, pečený vepřový bok, pečený jehněčí hřbet nebo filet z candáta.

Hlavně Česko

Mohli byste ale přijít i jen kvůli chlebu. Ano, chodit do InterContinentalu na chleba do devátého patra zní jako výsměch, mají ho tady ale prostě výborný.

A také jiný než v ostatních restauracích; chleba ve Zlaté Praze je tmavý, křupavý a plný chuti, což se bohužel nedá říct o filetu z lososovitého pstruha taženém ve včelím vosku, mém prvním předkrmu.

Samotné rybí maso je sice jemné, šťavnaté a vláčné jako vosk, celému aranžmá ale nějak chybí výraznější chuť.

To foie gras marinovaná v portském víně a podávaná s domácí brioškou, jahodovým želé a pečenou hruškou jsou pravý opak! Dostat tolik hutnější chuti i svěží a lehké čerstvosti do malého předkrmu chce profesní umění a zkušenost.

Jedl jsem ve Zlaté Praze i králičí roládu se slaninovým krémem a pečený jehněčí hřbet v bylinkové krustě s jarní cibulkou a obě jídla výstižně charakterizují novou Zlatou Prahu: nečekejte tady žádnou světovou modernu ani extravaganci, ale spíš solidně zvládnutou českou klasiku. A totéž platí i pro vinný lístek.

Nabízí důstojný průřez celým světem včetně rozlévaných vín. Takže když si zrovna chcete dát dobrý severoitalský Pinot Grigio, přinesou vám sklenku Aloise Lagedera.

Zpátky do extraligy?

My Češi jsme kapřím národem, ve Zlaté Praze ho v menu ale nenajdete, i když se chlubí domácími surovinami; místo něj tu dělají candáta, bez diskuse jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Jemný filet z něj se pomalu peče a podává s omáčkou z ryzlinku, sépií a hráškem a vytknout mu můžete snad jen to, že ho není víc. Protože by ho nikdy nebylo dost. Ryba je upečená do delikátní křehkosti, aniž by ji ovšem v kuchyni zbavili přirozené šťavnatosti. A se stejnou střízlivostí ji i servírují, takže na talíři nemáte zbytečné cetky.

Nová Zlatá Praha je určitě důstojným úkrokem InterContinentalu do gastronomické současnosti. Hotel už sice nehraje extraligu, přinejmenším jeho nová restaurace se k ní ale znovu blíží. A zdejší terasa je prostě jedna z nejlepších! Už proto, že široko daleko žádná jiná není.

Restaurant Zlatá Praha InterContinental Prague Pařížská 30, Praha 1 T: 296 630 914 www.zlatapraharestaurant.cz Otevřeno Po–Ne: 17.00–24.00

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Čtěte také

Komentáře

Finance
Kdy si můžete a kdy nemůžete odečíst hypotéku z daní?
Diskriminace v práci už neexistuje, ale stále na ni narazíte
Podnikající invalidní důchodci a daně za rok 2018
Jakou zvolit délku fixace úroků u hypotéky?
4 případy, kdy bude mít důchodce nárok na vrácení daní
Auta
Videodojmy: Subaru a „utajená“ možnost zamykat a odemykat…
Nejen Raptor. I běžný Ford Ranger dostal nové bi-turbo a 10st. automat
Chystaný malý crossover Škoda dostane jméno podobně velkého čínského SUV
Právě vychází časopis Motocykl 1+2/2019
Opel Vivaro třetí generace
Technologie
O2 má nové mobilní tarify. Přidává data, ale revoluci nečekejte
Honor představil první hodinky. Nabídnou GPS i dlouhou výdrž
6 zajímavých forků Firefoxu, které se snaží vyplnit mezery na trhu
Takhle by mohla vypadat nejvýkonnější konzole. Mad Box na prvních obrázcích
Xiaomi potvrdilo, že pracuje skládacím mobilu. Ohýbá se ze dvou stran
Hry pro příležitostné hráče