Menu Zavřít

Když se Afrodité podobá Diovi

10. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Nic, co by nedokázal napravit jeden dobrý šéfkuchař

Pár stovek metrů od Václaváku a téměř naproti Činohernímu klubu by Zorba mohl denně otočit padesátku a možná i stovku večeří. Prostor na to má, prostředí čisté a prosvětlené, dubové stoly, prostírání a dekorace jakž takž stylově řecké, výběr řeckých vín dostatečně zajímavý, zahraniční turisté na dosah ruky. Jediné, co potřebuje, je lepší kuchař, který by měl pravou řeckou kuchyni do morku kosti prožitou, procítěnou, prochutnanou a promakanou. A znovu přepsat česko-anglicko-německý jídelníček, v němž je nemálo chyb a diskrepancí.
Zorba mohl být senzací v polovině 90. let, kdy etnické restaurace v Praze teprve začínaly. Od té doby se pražské restauratérství pohnulo hodně dopředu v kvalitě a ve vynalézavosti a Zorba zůstal pozadu. Nic trvale ztraceného, co by nedokázal napravit jeden dobrý šéfkuchař. Servis je poctivý, ochotný a správně načasovaný. Zasloužil by si proto (a s ním i tato prémiová lokalita) podávat vytříbenější a „řečtější“ jídla vytříbenějším, ač neprachatým zákazníkům. Doba je na to vhodná, krize na lidi dopadá a kdekdo se snaží vyčmuchat, čemu se anglicky říká „bargain“ – rozumnou kvalitu za rozumnou cenu.
Zorbu zatím stojí za to navštívit k fair spokojenosti jenom na „meze“ čili řecké předkrmy, kterých je zde hojný výběr i pro vegetariány nebo všežravce dočasně unavené masem. Spokojíte-li se s variacemi několika předkrmů studených i teplých, můžete si zde s přáteli udělat docela pěkný, levný a neuspěchaný potlach s pomalým ďobáním a usrkáváním lehké bílé retsiny nebo rozlévaného nadprůměrného červeného vína za pár stovek na litr, tři či čtyři stovky na osobu za celou večeři. To už dnes cenově přetrumfne i kdekterou průměrnou restauraci českou. Ideální pro studenty beroucí své dívky na první rande a pro důchodce, kteří touží posedět spolu trochu veseleji než u místního piva s utopencem nebo si zavzpomínat na někdejší řeckou dovolenou. Zámožným světáckým labužníkům doporučit nelze, leda snad pro zaměstnaneckou party.
Průřez předkrmy vypadal pro dva takto:
Růžová pomazánka taramas z konzervovaných (uzených nebo solených) rybích jiker. Jídelníček tvrdí, že jsou to jikry tresčí. To v řecké kuchyni být nemůže, protože treska není ryba středomořská, nýbrž atlantická. Tarama by měly být jikry parmice nebo pražmy. Pomazánka je příjemně jikrovitá (máte-li jikry rádi), ač trochu přesolená. Placky pita jsou čerstvé, teplé, příjemně křupavé.
Zelenošedá pomazánka melitzana z grilovaných baklažánů. Důkladně česneková, mírně překyselená, pravděpodobně nakládaná. Chybí jí zásadní ingredience, která by její chuť zlahodňovala, totiž sezamová kašička tehina.
Tyropita je v troubě pečený slaný „štrůdl“ z lístkového těsta, droleného ovčího sýra feta, tuším spojovaného bešamelem nebo vejcem a ochucovaného muškátem. Nejlepší je samozřejmě čerstvý z trouby. Zde předpečený a zchlazený, vykouzlený z ledničky a znovu ohřátý. Štědrá porce chutná uspokojivě řecky, jenže postrádá křupavost.
Spanakopita je tentýž štrůdl, akorát plněný špenátem, cibulkou, petrželkou a koprem, slepovaný trochou drolené fety. Bohužel opět postrádá křupavost.
Grilované baklažány zvané melitzana skaras, štědré dva plátky na osobu, příjemně očesnekované a prosáklé pikantním řeckým olivovým olejem.
Grilovaný ovčí sýr hallumi. Texturou gumovitý, takže se grilováním neroztéká, nýbrž uzavře a při skousnutí zvláštně gumovitě křupne.
Feta saganaki. Velký a tlustý kus fety obalený v tenkém těstíčku a smažený na oleji v pánvi zvané saganaki. Porce štědrá, ale saganaki smažený sýr chutná líp, když je krájený na tenčí plátky, které se celé prohřejí a propečou. V této tlusté formě zůstává feta uvnitř syrová a chladná.
Všechny tyto předkrmy získají na chuti, když se pokapou citronem.
Normálnímu i vyhládlému člověku by tento výběr měl postačit na celý večer k litru vína. Reportérské povinnosti však velí ochutnat alespoň jeden hlavní chod. Tam jídelníček hodně mate. Obvykle bývají chody v pořadí vegetariánské, rybí a masové, zde jsou poskládané naopak, takže se musí listovat v opačném směru, chcete-li dodržovat svoji zvyklost.
Vegetariánský seznam zaráží svou neřeckostí. Je na něm několik druhů těstovin podle běžných receptů italských plus některé předchozí předkrmy jako hlavní chody, zřejmě ještě štědřejší porce. Ryby jsou vesměs neřecké a nestředomořské: losos, treska, pstruh, platýs. Kombinace tří se jmenuje „Poseidon piato“ čili Poseidonův talíř. Česká verze je vesměs uvádí jako smažené, anglická jako „grilled“, malá diskrepance. Jakýs takýs výběr zde najdou milovníci mořských potvor: jednoduše připravované kalamáry, chobotničky a krevetky.
V kapitole masa vypadá jídelní lístek bohatý a téměř nekonečný. Je to však mírný klam působený rozličnými kombinacemi několika málo pokrmů, pojmenovaných na způsob českých „katových šlehů“ a „rychtářových kapes“. Tak zde třebas najdete „Afrodita talíř“ z kuřecího gyrosu, dvou karbanátků a salátů. „Olympus talíř“ je zase gyros kuřecí a vepřový plus vepřové suvlaki se salátem. „Zeus talíř“ je gyros, suvlaki a jehněčí žebírko. A tak podobně. V podstatě jde jen o pět základních masových pokrmů: gyros kuřecí nebo vepřový, suvlaki špíz vepřový nebo kuřecí, karbanátek z míchaného vepřového a hovězího, hovězí steak na roštu, vepřová panenka, jehněčí žebírka a jehněčí kýta. Plus několik chodů zapékaného masa mletého.
Pro jednoduchost volíme jehněčí kýtu na roštu „arni buti“ a shledáváme ji tuhou, hodně, hodně tuhou. „Jehněčí je vždycky tuhé, pane,“ informuje číšník.
Jak kde, pane, jak kde.

Jídlo – 38/50, servis 18/20, nápoje 8/10, prostředí 8/10, value for money 8/10, celkem 80/100

+ Výhodná lokalita, dobré předkrmy, slušný servis, velký a levný výběr řeckých vín
- Tuhé jehněčí

ŘECKÁ RESTAURACE ZORBAS
Adresa: Ve smečkách 13, 110 00 Praha 1
Otevírací doba: 11.00–23.30
www.reckarestaurace.cz
info@reckarestaurace.cz
Tel.: 608 308 990, 224 914 416

Otevírací doba: po–ne 11.00–23.30

Výběr z jídelního lístku:

GYROS (vepřové nebo kuřecí maso + malá obloha: tzatziki, zel. salát, cibule,oliva,citron) 88,-

SUVLAKI vepřový nebo kuřecí špíz – 2 ks (střední obloha tzatziki, zel. salát, rajče, cibule, oliva, citron) 127,-

BIFTEKI JEMISTO (bochánek z vepřového a hovězího masa plněný sýrem a slaninou, střední obloha z rajčat, zelného salátu, papriky, oliv a pikant. papričky, citron) 123,-

FILETO CHIRINO (vepřová panenka na roštu, obloha z rajčat, zelného salátu, papriky, oliv a pikantní papričky, citronu, Skordalia – česneková pomazánka) 199,-

PLATÝZ – filet smažený, malá zeleninová obloha 179,-
POSEIDON PIATO – losos 200 g, platýz 200 g, treska 200 g – na roštu, zeleninová obloha 377,-

GARIDES ZESTES – teplé krevety s rajčaty 89,-

THALASSINA PIATO – mix moře (marinované chobotnice, sépie, krevetky apod.) 150,-

Výběr z vinného lístku:

0,75 RETSINA – suché s příměsí pryskyřice, vůně posečené trávy 159,-

0,75 l MANTINIA MOSCHOFILERO – suché 239,-
0,75 l SANTORINI Kyklady – odrůda Assyrtiko 389,-

0,75 l MOSCHOFILERO Boutari – suché, neobyčejně plné svěží, vůně s tóny melounu, citrusů, grapefruitu, plné slunce, sametový závěr 459,-

0,75 l ROUGE ROTONDA – lahodné suché řecké stolní víno 179,-
´
0,75 l KRETIKOS – suché Boutari, Kréta 221,-
0,75 l NAOUSSA Xinomavro 279,-

BRAND24

0,75 l NAOUSSA GRANDE RESERVE 2000 – suché, plné, odrůda Xinomavro 469,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).