Menu Zavřít

Když podepíšeš, tak se nediv

17. 9. 2014
Autor: euro

Boj se zlojedy pokračuje hlava nehlava. Na ministerstvu financí náměstek Lukáš Wagenknecht připravuje nový zákon o finanční kontrole – podle něj ten, kdo rozhodne o výdaji ve státním úřadu či firmě, bude muset podepsat smlouvu nebo objednávku. A ten, kdo bude podepsaný, ponese odpovědnost. Má se tak zabránit kauzám, jako jsou ProMoPro nebo Opencard, kde s obsílkou od soudu končí ti, kdo o předražené zakázce přímo nerozhodovali.

Zní to moc hezky a logicky. Ale jen pro toho, kdo nic netuší o řízení velké organizace, kde se uzavírá i několik smluv denně a vypisují se desítky objednávek a šéf nejvyšší prostě musí delegovat pravomoci i s odpovědností. Nemá totiž šest párů rukou a mozek šachového génia nastavený nejsilnějším počítačem světa, aby obsáhl veškerou agendu sám a sám.

Takový předpis by chod velké firmy absolutně zastavil. Podobně jako se to stalo samotnému ministerstvu po nástupu Andreje Babiše a jeho rozhodnutí kontrolovat a podepisovat veškeré faktury…

Jistě, nejvyšší vedení úřadu musí rozhodnout o zadání zakázky bez výběrového řízení, ale další už náleží odpovědnému střednímu managementu, který vše zúřaduje podle zákona, podepíše smlouvu a kontroluje a podepisuje jednotlivé objednávky. Od toho tam je.

Teta za 12 tisíc

Po zavedení nového wagenknechtovského modelu pak není důvod tuto vrstvu vedoucích úředníků živit, protože na nošení papírů k ministrovi či příslušnému náměstkovi stačí teta za 12 tisíc hrubého.

Neobstojí ani argument, že se tak vedoucí funkcionáři, často aktivní politici, úmyslně zbavují své odpovědnosti. Úředník má plné právo a především vrcholnou povinnost odmítnou podepsat cokoli, co je podle jeho názoru v rozporu se zákonem. I za to je placen z našich kapes. A také se to děje a nikoli výjimečně.

Již nějaký čas je zřejmé, že tahle naivní a chorobná posedlost po honu na lupiče a korupčníky začala paralyzovat chod státní správy od obecních úřadů až po ministerstva. Každý se bojí cokoli rozhodnout a cokoli podepsat. Dobrozdání externích právníků je při následném trestním stíhání za cokoli většinou zcela bezcenné.

Nehledě na to, že Andrej Babiš stále opakuje, že samotné najímání právních i jiných poradců je zbytečným a trestuhodným rozhazováním státních peněz.

A tak se držíme hezky hesla, že kdo nic nedělá, nic nezkazí a nepůjde bručet. Zda by se při tomto způsobu řízení své vlastní firmy stal náš miliardářský ministr financí miliardářským ministrem financí, nechť posoudí laskavý čtenář sám.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Skoti můžou

Dobrovolně na skřipec

BRAND24

Všichni už jsou v Monaku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).