Menu Zavřít

Když ono to má jiný ikonky

24. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Vhodný příspěvek k rozvoji počítačové gramotnosti

Zamysleli jste se nad tím, proč v kancelářích neotřesitelně panuje software od Microsoftu? Zhusta se zmiňuje horší kompatibilita nebo absence některých funkcí u jiného software. Tyto námitky jsou ale liché. Kompatibilitu lze zajistit ukládáním do standardizovaných formátů a absence funkcí je už úplný nesmysl. Neznám osobně člověka, který by dokázal využít schopností libovolného tabulkového editoru poslední generace více než ze třiceti procent. A to při skutečnosti, že devětadevadesát procent populace z něj využívá sotva jedno procento jeho schopností. Ten skutečný důvod vyjadřuje věta: „Když ono to má jiný ikonky.“ Tedy slova, za jejichž vyslovení by kovaný „ajťák“ bez milosti odebíral volební právo.
Kořeny počítačové monokultury dnes bohužel sahají hluboko. Určitou výhodou může být to, že se člověk dostal do dlouhodobého kontaktu s počítačem někdy na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Tehdy panovala na rodícím se trhu až chaotická diverzifikovanost. Na jedné straně státní hranice Slušovice chrlily osmibitové hračky, na jejichž assembleru ovšem vyrostlo mnoho skutečných programátorských es dneška, na druhé se už mezitím šikovaly houfy obchodníků IBM, komerčních unixových systémů, Microsoft se svým MS-DOS a po čase i prvními Windows. Tato doba byla jedinečná tím, že pokud chtěl člověk spustit program v MS-DOS, a po jeho čerstvé instalaci neměl k dispozici nějakou nadstavbu typu Norton Commander, musel hezky dle stromové struktury použít příkazů cd a specifikovat cestu k požadovanému souboru. Bylo by zajímavé zjistit, jaké procento populace by ještě dnes bylo schopno spustit konzoli systému a ručně vytvořit a smazat nebo přesunout soubor či složku. Kultura pracovní plochy zkrátka přímo přispívá k dalšímu vytváření závislosti na Windows. Už jen proto, že redukuje počítač na nástroj, který sice lidé umějí použít, ale nikdo už pořádně neví, jak funguje.
A to je chyba. Jedna věc je starší generace, která se horko těžko učila ovládat počítače za pochodu, ovšem nejrůznější formy zvěrstva páchají i mladí lidé těsně po školách, což je na pováženou. Například v MS Outlooku lidé často přikládají soubor k poště tak, že nejprve napíší e-mail, a poté teprve v dialogu Připojit/Soubor složitě hledají, kde si svůj výtvor uložili. Místo pravého kliku myší a volby Odeslat a následně Příjemcem pošty. Neskutečně tak plýtvají časem. Zvolený příklad je možná banální, stejně jako je banální posílat pětimegové fotky mailem, kde násobně nabudou na své velikosti a zákonitě všem zpomalí připojení. Nebo jako jsou banální desítky dalších malých z neznalosti vyplývajících zlozvyků, které dohromady vytvářejí obrovské ztráty v režiích za zaměstnance, vybavení i služby. Z toho vyplývá i následovné šíření virů, trojských koní, spamu a podobných neřádů. Z devadesáti procent je to právě tento typ uživatelů, který viru nebo trojanovi umožní činnost, klikne na spamovou nabídku, či vypíše své přihlašovací údaje do internetové banky přímo na obrazovku, před níž se už nedočkavě třese rumunský mafián.
Projektů, jako je Eee PC od Asusu, proto nikdy nebude dost. Eee běží na Linuxu, jehož první výhodou je distribuce zdarma. Druhou výhodou, která se váže k výše uvedenému, je prostředí odlišné od Windows. V základní nabídce není volná pracovní plocha, jako je tomu zvykem u „dospělých“ počítačů, nýbrž záložkové menu s volbami Internet, Práce, Výuka, Hry, Nastavení a Oblíbené. Pod nimi je logicky roztříděná funkcionalita běžného PC, přičemž vše je graficky odlišné od Windows. A pokud se dítě už odmalička učí a baví v nehomogenním prostředí, přispěje to k jeho počítačové gramotnosti daleko více než všechny ty těžce placené kurzy pro dospělé, jejichž častým výstupem bývá ona věta: „Když ono to má jiný ikonky.“ A až se dítko snadno dostane k pokusům s nastavováním systému, zjistí, že barva a tvar ikon je to nejmenší, co tvoří bariéru mezi počítačem a uživatelem.

klady
skvělý nápad
rozumná cena
rozvíjí IT gramotnost

zápory
kompromis cena/výkon znamená horší odezvy

BRAND24

tabulka:
Asus Eee PC
Procesor: Intel Atom (první kusy Celeron-M)
RAM: DDR II 1 GB
HDD: 20GB (4+16)
LCD: 8,9“ 1024×600
OS: Windows XP, Linux
Hmotnost: 0,99 kg
Komunikace: Wi-Fi 802.11b/g, ethernet
Porty: 2x USB, čtečka SD/MMC karet, VGA
Webkamera: 1,3Mpix
základní cena: 7086 Kč s DPH

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).