Menu Zavřít

Kdo se sveze s Jindrou

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Budějovický Budvar

BRAND24

Dvanáctičlenná dozorčí rada Budějovického Budvaru se ztenčí na devítičlennou a opustí ji politicky exponované osoby. Na přání premiéra Petra Nečase (ODS), který se snaží uklidnit rozjitřenou situaci kolem Budvaru, má ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) odvolat z rady svého poradce Tomáše Jindru spojovaného s vlivným podnikatelem Ivo Rittigem.
Právě Jindrova mise do národního pivovaru odstartovala zpolitizovanou aféru. Kdo se sveze s ním? Bendl uvažuje o odvolání jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). Na zasedání rady, které bývá obvykle jednou za čtvrt roku, hejtman většinou nedochází. V dozorčí radě skončí i její místopředseda, bývalý starosta Prahy 1 Filip Dvořák (ODS). Bendl ho ani sesazovat nemusí, ke konci května totiž Dvořákovi vyprší pětiletý mandát, stejně jako šéfovi rady, jihočeskému zastupiteli Robinu Schinkovi (ODS). Čerstvým členem rady je šéf jihočeských Věcí veřejných Jiří Lexa. S jeho sesazením, přestože jde o politický mandát, ministr nepočítá.
Do kontrolního orgánu Budvaru má Bendl na Nečasův pokyn vyslat odborníky z Národní ekonomické rady vlády. Tato obměna už nedávno začala. Ekonom Michal Mejstřík, člen NERV, vystřídal bývalého vedoucího úřadu vlády, sociálního demokrata Ivana Přikryla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).